Bild som illustrerar Kundtjänstmedarbetare

Kundtjänstmedarbetare lön

28 600 kr

Kontorsreceptionister

Vad blir lönen efter skatt?

23 000 - 30 900 kr / månaden

Kvinnor tjänar 101% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Kundtjänstmedarbetare

Snittlön 28 600 kr
Män 28 400 kr
Kvinnor 28 700 kr
Yrket Kundtjänstmedarbetare och dess lön

Introduktion till yrket som Kundtjänstmedarbetare

Kundtjänstmedarbetare spelar en central roll i många företag genom att de är första kontaktpunkten för kundernas frågor och problem. Dessa yrkesverksamma arbetar ofta i kontorsmiljöer eller callcenter och hanterar allt från enkla förfrågningar till mer komplexa problem. Deras arbete bidrar inte bara till att lösa kundens omedelbara behov utan också till att bygga företagets varumärke och kundlojalitet.

Lön för Kundtjänstmedarbetare

Enligt senaste statistiken ligger snittlönen för en kundtjänstmedarbetare på 28 600 kr. Det intressanta är skillnaden i löner mellan könen där kvinnor tjänar i genomsnitt 28 700 kr, vilket är 101% av mäns genomsnittslön på 28 400 kr. Denna statistik visar en positiv trend där löneskillnaderna mellan könen minskar inom yrket. Jämfört med föregående år har snittlönen ökat från 27 300 kr till 28 600 kr, vilket indikerar en växande uppskattning för denna yrkesroll.

Utbildning och kvalifikationer

För att arbeta som kundtjänstmedarbetare krävs vanligtvis ingen specifik högre utbildning, men en gymnasial utbildning är ofta grundkravet. Många företag värderar dock praktisk erfarenhet inom kundservice högt, och vissa kan erbjuda interna utbildningar för att utveckla nödvändiga färdigheter som effektiv kommunikation och problemlösning. Det är också fördelaktigt att ha goda kunskaper i datahantering och en förmåga att arbeta under press.

Arbetsmarknaden för Kundtjänstmedarbetare

Arbetsmarknaden för kundtjänstmedarbetare är relativt bred, eftersom många branscher och företag behöver engagerade individer som kan hantera kundinteraktioner effektivt. Det finns möjligheter inom allt från finansiella tjänster till detaljhandel och offentlig sektor. Eftersom kundservice är kritisk för nästan alla sektorer, är efterfrågan på kvalificerade kundtjänstmedarbetare stadigt hög.

Tips för att lyckas som Kundtjänstmedarbetare

För den som önskar bygga en karriär inom kundtjänst är det viktigt att ständigt vara serviceinriktad och ha en positiv attityd. Att kunna hantera stressiga situationer med ett lugnt och professionellt förhållningssätt är avgörande. Vidare är det viktigt att ständigt sträva efter att förbättra sina kommunikationsfärdigheter och att vara öppen för att lära sig nya tekniker och verktyg som kan förbättra kundupplevelsen.

Förmåner inom yrket

Många företag erbjuder specifika förmåner för att attrahera och behålla kvalificerade kundtjänstmedarbetare. Vanliga förmåner inkluderar betald vidareutbildning, vilket inte bara hjälper till att öka medarbetarens kompetens utan även bidrar till jobbnöjdhet och personalens långsiktiga utveckling. Andra förmåner kan inkludera flexibla arbetstider och möjligheten till distansarbete, vilket kan vara särskilt attraktivt i dagens digitaliserade arbetsmiljö.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Kundtjänstmedarbetare är 30900 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 30800 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Kundtjänstmedarbetare är 23000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en förgymnasial utbildning kortare än 9 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 25600 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kundtjänstmedarbetare har SSYK-koden 4225, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter