Lön Souschef

27 600 kr

Vad blir lönen Efter skatt?

Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en Souschef inom köksmästare och souschefer.

* Statistiskt säkerställd data från SCB; undersökningen baseras på föregående kalenderår.

Löneprognos för 2019: ~28 400 kr

** Prognosen anger förväntat löneläge idag och beräknas på tidigare löneutveckling fram tills idag.

Betygsätt ditt yrke som Souschef
( betyg 3.28 / 5 av 18 st röster)


Souschef
Medellön Man Kvinna Yrkesprognos
27 600 kr 27 600 kr 27 600 kr Mycket liten konkurrens

Löneutveckling Souschef

Skaffa en inkomstförsäkring

Om du skulle förlora din anställning så underlättar en inkomstförsäkring, A-kassans max belopp är nämligen bara 14 500 kr.
Klicka på fackförbund för souschef så visar vi vilket fackförbund och inkomstförsäkring som passar just ditt yrke.

Vad gör en Souschef

Kockar arbetar ofta inom hotell- och restaurangnäringen. Till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

Arbetsuppgifter
Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.

Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Det kan till exempel innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. Att baka bröd kan också ingå i jobbet. Kocken kan också ansvara för att göra menyer och att ifrån dem planera och göra inköp av varor.

Kockar har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att laga nya maträtter och testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.

Hygien är väldigt viktig i ett kök. Kockar måste hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Kocken kan ha en arbetsledande roll, om det finns fler kockar utses ofta en till förste kock.
I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kockar som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Arbetsmiljö
Arbetsmiljön i köket kan vara varm och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer och det är viktigt att arbeta på ett ergonomiskt sätt. Tempot kan vara högt under vissa tider på dagen.

Arbetstider
En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå

Samtliga sektorer
27 600 kr

Lönestatistik baserat på Sektor

Vi använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här. Jag godkänner!