Bild som illustrerar Ekonomiassistent

Ekonomiassistent lön

34 200 kr

Ekonomiassistenter m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

26 600 - 36 700 kr / månaden

Kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Ekonomiassistent

Snittlön 34 200 kr
Män 35 700 kr
Kvinnor 34 000 kr
Yrket Ekonomiassistent och dess lön

Introduktion till Yrket: Ekonomiassistent

Ekonomiassistenter spelar en kritisk roll i hanteringen av dagliga finansiella transaktioner och bokföring inom organisationer. De ansvarar för att upprätthålla ordning i företagets ekonomiska rapporter, hantera fakturor, och utföra löpande bokslut. Yrket kräver noggrannhet och en god förståelse för finansiella processer.

Lönestatistik för Ekonomiassistenter

Den genomsnittliga lönen för en ekonomiassistent i Sverige är 34 200 kr per månad. Det finns en märkbar löneskillnad mellan könen inom yrket, där män tjänar i genomsnitt 35 700 kr medan kvinnor tjänar 34 000 kr. Detta innebär att kvinnor tjänar ungefär 95% av vad män gör. Jämfört med föregående år har snittlönen ökat från 32 600 kr till 34 200 kr, vilket visar på en positiv löneutveckling för yrkesgruppen.

Utbildningsvägar och Kompetenser

För att arbeta som ekonomiassistent är en gymnasial utbildning ofta grundkravet, följt av relevanta kurser i bokföring eller ekonomi. Många väljer att fördjupa sina kunskaper genom högre yrkesutbildningar eller kurser inom ekonomi och finans. Kunskaper i ekonomisystem och Excel är meriterande, och förmågan att arbeta i en digital miljö är nästan ett måste.

Arbetsmarknaden och Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för ekonomiassistenter är stabil, med möjligheter i såväl privata företag som offentlig sektor. Efterfrågan på ekonomiassistenter är konstant hög då varje företag, oavsett storlek, behöver hantera sin ekonomi effektivt. Framtidsutsikterna inom yrket är goda, med möjligheter till vidareutveckling till högre positioner som ekonomiansvarig eller controller.

Vad bör man tänka på?

För den som överväger en karriär som ekonomiassistent är det viktigt att vara medveten om att rollen kräver noggrannhet och en förmåga att hantera siffror korrekt. Förmågan att arbeta under tidspress och med flera olika uppgifter samtidigt är också viktiga egenskaper. Att kontinuerligt uppdatera sina kunskaper inom ekonomi och de senaste digitala verktygen är avgörande för att hålla sig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Eventuella Förmåner

För ekonomiassistenter kan förmåner variera beroende på arbetsgivare men kan inkludera saker som betalda vidareutbildningar, bidrag till gymkort eller företagshälsovård och ibland även tjänstemobil eller tjänstebil. Dessa förmåner bidrar inte bara till ökad jobbtillfredsställelse utan även till personlig och professionell utveckling.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Ekonomiassistent är 36700 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Privata sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 36500 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Ekonomiassistent är 26600 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 29200 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Ekonomiassistent har SSYK-koden 4111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter