Bild som illustrerar Busschaufför

Busschaufför lön

30 500 kr

Buss- och spårvagnsförare

Vad blir lönen efter skatt?

30 100 - 32 100 kr / månaden

Kvinnor tjänar 100% av vad män gör.

Transport

Löneutveckling Busschaufför

Snittlön 30 500 kr
Män 30 500 kr
Kvinnor 30 400 kr
Yrket Busschaufför och dess lön

Lön och arbetsförutsättningar för Busschaufförer

Att arbeta som busschaufför innebär att man ansvarar för att transportera passagerare säkert och effektivt från en plats till en annan. Yrket kräver god körförmåga, kommunikationsfärdigheter och en hög grad av ansvarstagande. En busschaufför arbetar oftast inom lokaltrafik, men det finns även möjligheter att arbeta med långfärdsbussar och turistbussar.

Lön för Busschaufförer

Den genomsnittliga månadslönen för en busschaufför är 30 500 kr. Det finns en liten skillnad mellan könen, där män tjänar 30 500 kr och kvinnor 30 400 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 100% av vad män gör. Detta visar på en relativt jämställd lönebild inom yrket. Jämfört med föregående mätning har snittlönen ökat från 30 300 kr till 30 500 kr, vilket visar på en positiv löneutveckling.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli busschaufför krävs det att man har ett D-körkort, vilket är en speciallicens för att köra bussar. Utöver detta krävs det även en YKB (Yrkeskompetensbevis) som säkerställer att föraren har den nödvändiga utbildningen för att utföra sitt arbete på ett säkert och professionellt sätt. Många arbetsgivare erbjuder betald utbildning för att hjälpa nya förare att skaffa dessa kvalifikationer.

Arbetsmarknad och jobbmöjligheter

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen bedöms möjligheterna till arbete som busschaufför vara stora nationellt. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad. Rekryteringssituationen kännetecknas dock av svårigheter att hitta kvalificerade kandidater, samtidigt som det finns en hög andel deltidsarbetande och personer som lämnar yrket. Detta skapar en paradox där det finns många jobb, men också utmaningar med att fylla dessa positioner.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Som busschaufför är det viktigt att kunna hantera stress och ha goda kommunikationsfärdigheter eftersom man dagligen interagerar med passagerare. Förutom att köra bussen innebär arbetsuppgifterna även att sälja biljetter, ge information om rutter och tidtabeller, samt att säkerställa att alla passagerare följer säkerhetsföreskrifterna.

Förmåner och arbetsvillkor

Många arbetsgivare inom bussbranschen erbjuder olika förmåner som exempelvis betald utbildning för att erhålla nödvändiga körkort och certifikat. Det kan även förekomma andra förmåner såsom subventionerade måltider, arbetskläder och möjlighet till flexibla arbetstider. Dessutom erbjuder vissa företag pensionsplaner och sjukförsäkringar som en del av anställningspaketet.

Vad man bör tänka på

Om du överväger att arbeta som busschaufför är det viktigt att du trivs med att arbeta oregelbundna arbetstider, inklusive tidiga morgnar, sena kvällar och helger. Dessutom bör du vara bekväm med att arbeta självständigt och kunna hantera stressiga situationer på ett lugnt och effektivt sätt. Ett intresse för att arbeta med människor och en vilja att ge god service är också viktiga egenskaper för att trivas i yrket.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Busschaufför är 32100 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 30800 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Busschaufför är 30100 kr. Både män och kvinnor inom detta yrke har samma lägsta lön och arbetar inom olika sektorer och har en förgymnasial utbildning.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Busschaufför har SSYK-koden 8331, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter