Lön Sommelier

25 500 kr

Vad blir lönen Efter skatt?

Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en Sommelier inom hovmästare och servitörer.

* Statistiskt säkerställd data från SCB; undersökningen baseras på föregående kalenderår.

Löneprognos för 2021: ~26 700 kr

** Prognosen anger förväntat löneläge idag och beräknas på tidigare löneutveckling fram tills idag.


Betygsätt ditt yrke som Sommelier
( betyg 3.25 / 5 av 16 st röster)

Medellön

25 500 kr

Man

27 000 kr

Kvinna

24 800 kr

Yrkesprognos

Hård konkurrens

Löneutveckling Sommelier

Skaffa en inkomstförsäkring

Om du skulle förlora din anställning så underlättar en inkomstförsäkring, A-kassans max belopp är nämligen bara 14 500 kr.
Klicka på fackförbund för sommelier så visar vi vilket fackförbund och inkomstförsäkring som passar just ditt yrke.

Vad gör en Sommelier

Hovmästare arbetar främst på större och exklusivare restauranger. På mindre restauranger är det vanligt att servitören tar emot gästerna och placerar dem vid borden.

Arbetsuppgifter
En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.

Som hovmästare tar man emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Man tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.

Hovmästaren tar emot restauranggästerna, visar dem till bordet och ger dem meny och vinlista. Det är viktigt att känna till vad rätterna på matsedeln består av, hur de är tillagade och att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för allergiker. Att ge förslag på passande dryck ingår i arbetet.

Hovmästaren hjälper den övriga serveringspersonalen när det är mycket att göra. För att gästerna ska bli nöjda krävs också ett gott samarbete med övrig restaurangpersonal. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för en hovmästare.

Hovmästaren eller restaurangchefen kan vara utbildad till sommelier (vinkypare). En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda personalen ingår i arbetet.

I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

Restaurangchefen har det övergripande ansvaret för restaurangen med ansvar för budget, inköp, personal och schemaläggning. På större restauranger och hotell är källarmästaren den högsta budgetansvariga chefen.

Arbetstider
Arbetsdagarna kan därför bli långa, speciellt vid arbetstoppar. Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. Oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå

Samtliga sektorer Privat sektor Privatanställda arbetare
25 500 kr 25 500 kr 25 500 kr

Lönestatistik baserat på Sektor