Lön Bagare

26 300 kr

Vad blir lönen Efter skatt?

Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en Bagare inom bagare och konditorer.

* Statistiskt säkerställd data från SCB; undersökningen baseras på föregående kalenderår.

Löneprognos för 2019: ~27 000 kr

** Prognosen anger förväntat löneläge idag och beräknas på tidigare löneutveckling fram tills idag.

Betygsätt ditt yrke som Bagare
( betyg 3.64 / 5 av 56 st röster)


Bagare

Medellön

26 300 kr

Man

26 300 kr

Kvinna

26 300 kr

Yrkesprognos

Liten konkurrens

Löneutveckling Bagare

Skaffa en inkomstförsäkring

Om du skulle förlora din anställning så underlättar en inkomstförsäkring, A-kassans max belopp är nämligen bara 14 500 kr.
Klicka på fackförbund för bagare så visar vi vilket fackförbund och inkomstförsäkring som passar just ditt yrke.

Vad gör en Bagare

I dag produceras en del matbröd av ett antal stora industribagerier. Men en ökande del bröd bakas även i lokala, närproducerande bagerier. Många butiker bakar även sitt eget bröd och säljer direkt till kunderna utan mellanhänder. Brödtillverkningen ser därmed mycket olika ut beroende på bageriets storlek. Men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning.

Arbetsuppgifter
Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. De knappar in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system. De som arbetar på ett industribageri kan även kallas bageriarbetare. Transporterna av råvaror går i rör mellan olika behållare och ingredienserna blandas efter det inprogrammerade receptet. Därefter delas degen upp och formas. Jäsningen sker medan degen transporteras på en jäsbana. Gräddningen sker i en tunnelugn genom vilken bröden förs på en linje. Sedan går brödet via en svalbana till paketeringen. Vissa industribagerier har dock ett större antal manuella moment. Att sätta degen kan exempelvis göras för hand, liksom att sköta utbakning och gräddning. Tillverkningen av kaffebröd är inte heller lika automatiserad som tillverkningen av matbröd.

Även de mindre lokala bagerierna och butikerna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Bagarna gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna. De tar också hand om disken och ser till att hålla arbetsplatsen ren och snygg.

Arbetstider
Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och helgarbete varannan helg eller liknande förekommer. Även skiftgång kan förekomma. Det är vanligt med förskjuten arbetstid, det vill säga att den som sätter degen börjar tidigare än den som gräddar eller packar brödet. Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar man oftast arbeta mycket tidigt på morgonen.

Arbetsmiljö
Bagaren går och står mycket i sitt arbete vilket kan slita på ben och knän. Kontakten med mjöldamm kan ge upphov till allergier.

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå

Samtliga sektorer
26 300 kr

Lönestatistik baserat på Sektor

Vi använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här. Jag godkänner!