Överpostiljon lön

Brevbärare och postterminalarbetare

Vad blir lönen efter skatt?

Transport

Överpostiljon: En närmare titt på yrket

Att arbeta som överpostiljon innebär att man har en viktig roll inom posthantering och distribution. Yrket är en del av den bredare kategorin "Brevbärare och postterminalarbetare", enligt SSYK-koden 4420. Det är en yrkesgrupp som omfattar både postutdelning och arbete på postterminaler.

Vad gör en överpostiljon?

En överpostiljon ansvarar för att sortera och leverera post till rätt mottagare. Det kan innebära allt från att sortera brev och paket på en postterminal till att köra ut post till hushåll och företag. Jobbet kan också innefatta administrativa uppgifter som att hantera kundfrågor och säkerställa att posthanteringen sker enligt gällande regler och säkerhetsföreskrifter.

Lön för överpostiljoner

Enligt den senaste statistiken är snittlönen för yrket överpostiljon 0 kronor, vilket tyvärr innebär att vi saknar aktuella löneuppgifter för både män och kvinnor inom detta yrke. Detta är en förändring från tidigare, då lönen var okänd. Det är oklart varför det saknas uppgifter, men det kan bero på att yrket inte är tillräckligt vanligt eller att det finns brister i insamlingen av löneinformation.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli överpostiljon behöver man oftast ha en gymnasieutbildning. Arbetsgivare kan också kräva specifika kvalifikationer eller certifikat, beroende på arbetsplatsens krav. Erfarenhet inom logistik, transport eller administration kan vara meriterande. Många arbetsgivare erbjuder introduktionsutbildningar för nya anställda, vilket kan vara en fördel för dem som är nya inom branschen.

Förmåner och arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för en överpostiljon kan variera beroende på arbetsgivare och arbetsplats. Det är vanligt att ha tillgång till betald utbildning och arbetskläder. Andra förmåner kan inkludera betald mobiltelefon och friskvårdsbidrag. Arbetsmiljön kan vara både inomhus på en postterminal och utomhus under postrundan, vilket innebär att man bör vara beredd på varierande arbetsförhållanden.

Utsikter och framtid för yrket

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser finns det begränsat underlag för att göra en bedömning av jobbutsikterna för överpostiljoner specifikt. Generellt sett kan yrket "Brevbärare och postterminalarbetare" påverkas av förändringar inom teknologi och digitalisering, vilket kan minska behovet av traditionell posthantering. Samtidigt kan e-handelns tillväxt skapa nya möjligheter inom paketleverans och logistik.

Vad ska man tänka på?

Om du är intresserad av att arbeta som överpostiljon är det viktigt att vara noggrann, pålitlig och ha god fysisk kondition. Jobbet kan vara krävande och innebära långa arbetsdagar, särskilt under högsäsonger som jul och nyår. Att vara serviceinriktad och ha goda kommunikationsförmågor är också viktigt, eftersom man ofta har kontakt med kunder.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Överpostiljon har SSYK-koden 4420, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Elpriser i Sverige den 15-16 juli 2024
  Elpriset Mån, 15 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter