- Lönestatistik
- Omsorgsassistent, på institution
Omsorgsassistent, på institution lön
28 400 - 31 400 kr / månaden
Kvinnor tjänar 88% av vad män gör.
Hotell, restaurang
Löneutveckling Omsorgsassistent, på institution
Introduktion till yrket Omsorgsassistent, på institution
Som Omsorgsassistent, på institution arbetar man med att ge omsorg och stöd till individer som bor på institutioner, exempelvis äldreboenden eller gruppboenden. Yrket kräver både empati och praktiska färdigheter för att möta de boendes dagliga behov. Omsorgsassistenten spelar en viktig roll i att säkerställa att de boende får en god livskvalitet och den hjälp de behöver.
Vad gör en Omsorgsassistent, på institution?
Arbetsuppgifterna för en Omsorgsassistent, på institution varierar beroende på arbetsplatsens inriktning och de boendes behov. Generellt sett innebär arbetet att hjälpa de boende med personlig hygien, påklädning, matlagning och sociala aktiviteter. I vissa fall kan det även inkludera medicinhantering under övervakning av sjuksköterskor eller annan medicinsk personal.
Utbildning och kvalifikationer
För att arbeta som Omsorgsassistent, på institution krävs vanligtvis en gymnasial utbildning inom vård och omsorg eller motsvarande. I vissa fall kan arbetsgivare erbjuda intern utbildning för att säkerställa att personalen har rätt kompetens. Arbetslivserfarenhet inom vårdsektorn kan också vara meriterande.
Lönestatistik för Omsorgsassistent, på institution
En viktig aspekt för många som överväger att arbeta som Omsorgsassistent, på institution är lönen. Snittlönen för yrket ligger på 31 400 kr per månad. Det finns dock en skillnad i lön mellan könen där män tjänar i genomsnitt 32 800 kr medan kvinnor tjänar 28800 kr. Det innebär att kvinnor tjänar 88% av vad män gör i denna yrkeskategori. För timanställda ligger snittlönen på 189 kr per timme, baserat på 166 arbetstimmar i månaden.
Löneutveckling
Det har skett en positiv förändring i lönen för Omsorgsassistent, på institution sedan den senaste mätningen. Snittlönen har ökat från 27 600 kr till 31 400 kr, vilket är ett tecken på att yrket får ökad uppskattning och värdering på arbetsmarknaden.
Fördelar och arbetsvillkor
Arbetet som Omsorgsassistent, på institution kan ibland erbjuda förmåner som betalda utbildningar för att vidareutveckla personalens kompetens. Ytterligare förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att anställda erbjuds fortbildningsmöjligheter för att kunna avancera inom vårdsektorn.
Framtidsutsikter och utmaningar
Efterfrågan på Omsorgsassistent, på institution förväntas öka i takt med en åldrande befolkning och behovet av omsorgstjänster. Utmaningar i yrket inkluderar ofta skiftarbete och emotionell belastning, då arbetet kan vara psykiskt krävande. Samtidigt erbjuder yrket en möjlighet att göra en betydande skillnad i människors liv.
Arbetsförhållanden
Omsorgsassistentens arbetsmiljö kan variera beroende på institutionens typ och storlek. Vanligtvis arbetar man i team och har nära kontakt med andra vårdprofessioner. Arbetsdagarna kan vara fysiskt krävande, och det är viktigt att ha god fysik och hälsa för att klara av de dagliga uppgifterna.
Konkurrens och arbetsmarknad
Konkurrensen om jobb som Omsorgsassistent, på institution kan variera beroende på region och arbetsmarknadens behov. I större städer kan det vara fler sökande per tjänst, medan det i mindre orter kan finnas fler lediga tjänster än sökande. Det är en fördel att ha relevant utbildning och erfarenhet för att stå ut i konkurrensen.
Sammanfattning
Yrket som Omsorgsassistent, på institution erbjuder en meningsfull karriär för den som vill arbeta med människor och göra en skillnad i deras liv. Med en tydlig löneutveckling och framtidsutsikter är det ett yrke med potential för både personlig och professionell tillväxt. För den som överväger en karriär som Omsorgsassistent, är det viktigt att tänka på både de emotionella och fysiska kraven i yrket, samt att vara beredd på att arbeta varierande arbetstider.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Omsorgsassistent, på institution har SSYK-koden 5322, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Pizzabagare m.fl.
-
Hotellreceptionister m.fl.
-
Grillkock, hotell, restaurang, storhushåll
Kockar och kallskänkor
-
Storhushållsföreståndare
-
Hotellreceptionister m.fl.
-
Storhushållsföreståndare
-
Kommun
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26