Lokbiträde lön

40 800 kr

Lokförare

Vad blir lönen efter skatt?

38 000 - 41 500 kr / månaden

Kvinnor tjänar 97% av vad män gör.

Transport

Löneutveckling Lokbiträde

Snittlön 40 800 kr
Män 41 000 kr
Kvinnor 39 700 kr

Yrket som Lokbiträde: Lön och Arbetsförutsättningar

Att arbeta som lokbiträde innebär att du assisterar lokföraren med diverse uppgifter för att säkerställa att tågresorna går smidigt och säkert. Lokbiträden är en del av den bredare yrkesgruppen lokförare, och det är ett yrke som kräver både teknisk kompetens och en hög grad av ansvar.

Lön för Lokbiträde

Snittlönen för ett lokbiträde är 40 800 kr per månad. Det finns en viss skillnad mellan män och kvinnor inom yrket; män tjänar i genomsnitt 41 000 kr medan kvinnor tjänar 39700 kr. Det innebär att kvinnor tjänar cirka 97% av vad män gör inom detta yrke. Jämfört med föregående år har snittlönen ökat från 40 000 kr till 40 800 kr, vilket visar på en positiv löneutveckling.

Vad gör ett Lokbiträde?

Lokbiträden arbetar nära lokförarna och har en rad olika uppgifter. Dessa inkluderar att övervaka teknisk utrustning, hantera nödsituationer, och kommunicera med tågpersonal och passagerare. Arbetsuppgifterna kan också innefatta att assistera med tågets underhåll och säkerhetskontroller. Det är ett yrke som kräver god fysik, teknisk kunskap och förmåga att snabbt reagera på oförutsedda händelser.

Utbildning och Kompetens

För att arbeta som lokbiträde krävs det att man har genomgått en relevant utbildning, ofta inom ramen för lokförarutbildningen. Det är också vanligt att arbetsgivare erbjuder internutbildning och betalda kurser för att säkerställa att alla anställda har den nödvändiga kompetensen. En gymnasieutbildning med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning kan vara fördelaktig för den som vill söka till en lokförarutbildning.

Förutsättningar för att få jobb

Arbetsförmedlingens prognos för yrket lokförare, där lokbiträden inkluderas, är något osäker på grund av begränsat underlag. Det görs ingen specifik bedömning för lokbiträden, men generellt sett kan rekryteringssituationen variera beroende på region och efterfrågan hos tågoperatörerna. Det är dock ett yrke som alltid kommer att behövas så länge järnvägstrafiken är en viktig del av transportinfrastrukturen.

Förmåner och Arbetsvillkor

Arbetet som lokbiträde kan innebära skiftarbete, inklusive nätter och helger. Detta kan dock kompenseras med förmåner som betalda utbildningar och i vissa fall tillgång till tjänstemobil eller andra arbetsverktyg. Många arbetsgivare inom järnvägssektorn erbjuder också pensionsplaner och andra förmåner som bidrar till en stabil och långsiktig anställning.

Att Tänk på om Du Vill Jobba som Lokbiträde

För den som överväger att arbeta som lokbiträde är det viktigt att vara medveten om de fysiska och mentala kraven i yrket. En god hälsa och förmåga att hantera stressiga situationer är avgörande. Det är också bra att ha en stark teknisk förståelse och en vilja att kontinuerligt lära sig och uppdatera sina kunskaper.

Sammanfattningsvis erbjuder yrket som lokbiträde en stabil lön med goda möjligheter till utveckling och vidareutbildning. För den som är intresserad av teknik och järnvägstransport kan detta vara ett mycket givande karriärval.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Lokbiträde är 41500 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Regionala sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 40400 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Lokbiträde är 38000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 40300 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Lokbiträde har SSYK-koden 8311, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter