Bild som illustrerar Kommunalråd

Kommunalråd lön

79 816 kr

Politiker

Vad blir lönen efter skatt?

96 500 - 110 400 kr / månaden

Chefer & ledare

Löneutveckling Kommunalråd

Yrket Kommunalråd och dess lön

Yrkesprofil: Kommunalråd

Kommunalrådet är en central figur inom den kommunala politiken och arbetar primärt med att leda och samordna kommunens verksamheter i enlighet med de beslut som fattas av kommunfullmäktige. Denna roll kan liknas vid en kommunal motsvarighet till en minister och är ofta ett heltidspolitiskt uppdrag.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

En kommunalråds huvudsakliga uppgift är att implementera kommunfullmäktiges politik i den dagliga verksamheten. Detta innefattar allt från budgetansvar och strategisk planering till att vara kommunens ansikte utåt. Kommunalrådet deltar också i olika offentliga sammanhang för att företräda kommunen och dess invånare.

Utbildning och förutsättningar

Det finns inga specifika utbildningskrav för att bli kommunalråd, då det är ett politiskt uppdrag. Däremot är det fördelaktigt att ha en stark förståelse för politiska processer, god kunskap om kommunal verksamhet och lagstiftning, samt erfarenhet från politiskt arbete. En högskoleutbildning inom samhällsvetenskap, juridik eller ekonomi kan vara meriterande.

Lön och ersättning

Enligt insamlade uppgifter finns det för närvarande ingen generell lönestatistik för kommunalråd, då ersättningen kan variera betydligt beroende på kommunens storlek och den enskildes arbetsbörda och ansvar. Det är vanligt att kommunalråd har en fast lön som bestäms av kommunfullmäktige och som ofta är offentligt tillgänglig information.

Övriga förmåner

Förmåner för ett kommunalråd kan inkludera betald mobiltelefon, tjänstebil och ibland även möjligheter till fortbildning. Dessa förmåner är avsedda att stödja kommunalrådet i deras arbetsutförande och för att möjliggöra effektiv kommunikation samt transport till och från olika möten och officiella sammanhang.

Vad man bör tänka på

Att arbeta som kommunalråd är ett krävande uppdrag som kräver en stark personlig integritet och förmåga att hantera offentlig granskning. Det är ett arbete som innebär oregelbundna arbetstider, ofta med kvälls- och helgarbete. Det är också viktigt att vara beredd på att ens politiska och professionella liv blir tätt sammanflätade.

Sammanfattning

Att vara kommunalråd är inte bara ett jobb, utan ett omfattande åtagande mot sin kommun och dess invånare. Det kräver en passion för offentlig service och förmågan att navigera i komplexa politiska landskap. För den som är intresserad av att påverka och förbättra sin lokala miljö, kan detta vara ett mycket givande uppdrag.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Kommunalråd är 110400 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 108900 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Kommunalråd är 96500 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 110100 kr.
Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kommunalråd har SSYK-koden 1111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige
  Elpriset Tis, 23 jul 2024 - 13:01
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter