Fotomodell lön

30 600 kr

Eventsäljare och butiksdemonstratörer m.fl.

Vad blir lönen Efter skatt?

30 600 - 30 700 kr / månaden

Kvinnor tjänar 100% av vad män gör.

Försäljning & inköp

Löneutveckling Fotomodell

Snittlön 30 600 kr
Män 30 600 kr
Kvinnor 30 600 kr

Fotomodell: En översikt över yrket

Att arbeta som fotomodell innebär att man representerar kläder, accessoarer och andra produkter genom att posera för fotograferingar och delta i modevisningar. Fotomodeller kan arbeta för modehus, reklambyråer, tidningar eller som frilansare. Yrket kräver ofta flexibilitet, kreativitet och förmåga att uttrycka olika känslor och stilar genom kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Lön och lönestatistik för Fotomodell

Snittlönen för en fotomodell i Sverige är 30 600 kronor per månad. Det är värt att notera att både män och kvinnor tjänar lika mycket i detta yrke, med en genomsnittlig lön på 30 600 kronor. Kvinnor tjänar således 100% av vad män gör inom samma yrke. Jämfört med förra året har snittlönen ökat från 28 700 till 30 600 kronor, vilket indikerar en positiv utveckling i löneutvecklingen för fotomodeller.

Utbildning och förutsättningar för att bli fotomodell

Det finns ingen formell utbildning som krävs för att bli fotomodell, men många väljer att delta i modellkurser eller workshops för att förbättra sina färdigheter. Dessa kurser kan inkludera träning i posering, gångteknik för catwalken, och hur man bäst hanterar en fotografering. En stark portfölj med professionella bilder är ofta avgörande för att få jobb inom branschen.

För att lyckas som fotomodell krävs det också att man har en viss fysisk framtoning som efterfrågas av branschen. Detta kan inkludera allt från längd och kroppsbyggnad till unika ansiktsdrag. Det är också viktigt att ha en god arbetsmoral och kunna hantera kritik och avslag, vilket är vanligt inom modellindustrin.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Fotomodeller deltar i en mängd olika arbetsuppgifter, inklusive fotograferingar för tidningar och reklamkampanjer, modevisningar, och ibland även eventsäljar- och butiksdemonstrationsjobb. Arbetsmiljön kan variera kraftigt beroende på uppdraget; en dag kan spenderas i en fotostudio medan nästa dag kan innebära resor till olika locationer för utomhusfotograferingar.

Fotomodeller måste ofta arbeta oregelbundna timmar och kan behöva resa mycket beroende på var uppdragen finns. Flexibilitet och anpassningsförmåga är därför viktiga egenskaper för den som vill lyckas inom yrket.

Att tänka på om du vill bli fotomodell

För den som överväger en karriär som fotomodell är det viktigt att vara medveten om både fördelar och utmaningar. Det kan vara en glamorös och lukrativ karriär för dem som lyckas, men det är också en bransch med hård konkurrens och osäkra arbetsförhållanden. Att ha en stark portfölj, goda nätverksförmågor och en professionell attityd kan öka chanserna till framgång.

Det är också viktigt att tänka på att modellbranschen kan vara krävande både fysiskt och mentalt. Att ta hand om sin hälsa och ha ett starkt stödjande nätverk kan vara avgörande för att hantera stress och press från yrket.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Fotomodell är 30700 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 30600 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Fotomodell är 30600 kr. Både män och kvinnor inom detta yrke har samma lägsta lön och arbetar inom olika sektorer och har en ospecificerad utbildningsnivå.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Fotomodell har SSYK-koden 5241, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige - 14 juni 2024
  Elpriset Fre, 14 jun 2024 - 13:01
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter