Departementschef lön

79 816 kr

Politiker

Vad blir lönen Efter skatt?

96 500 - 110 400 kr / månaden

Chefer & ledare

Löneutveckling Departementschef

Arbeta som Departementschef

Att arbeta som departementschef innebär att man har en ledande roll inom en statlig myndighet eller ett departement. Yrket kräver att man har en god förståelse för politik, förvaltning och ledarskap. Departementschefer är ofta politiskt tillsatta och arbetar nära regeringen för att implementera och följa upp politiska beslut.

Lön för Departementschef

Snittlönen för en departementschef är 79 816 kronor per månad. Denna siffra har ökat från 77 264 kronor sedan den senaste mätningen. Tyvärr saknas specifika uppgifter om löneskillnader mellan män och kvinnor inom detta yrke.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli departementschef krävs det vanligtvis en högre akademisk utbildning, ofta inom områden som statsvetenskap, juridik eller ekonomi. Erfarenhet av politiskt arbete eller tidigare tjänster inom offentlig förvaltning är också mycket meriterande. Många departementschefer har tidigare arbetat som politiska rådgivare, tjänstemän eller inom andra ledande positioner i offentlig sektor.

Förutsättningar för att få ett jobb som Departementschef

För att få en tjänst som departementschef är det viktigt att ha ett starkt nätverk inom politiken och offentlig förvaltning. Förmåga att leda och inspirera team, samt att kunna fatta beslut under press, är också nödvändiga egenskaper. Tjänster som departementschef tillsätts ofta genom politiska utnämningar, vilket innebär att det kan vara en fördel att vara politiskt aktiv och engagerad.

Arbetsuppgifter

En departementschef har en rad olika arbetsuppgifter, inklusive att leda och samordna arbetet inom departementet, utveckla strategier och policyer samt att säkerställa att beslut och riktlinjer genomförs på ett effektivt sätt. Chefen är också ansvarig för budget och personalfrågor inom departementet och rapporterar direkt till den ansvariga ministern.

Förmåner

Det kan förekomma olika förmåner för departementschefer, beroende på vilken myndighet eller vilket departement man arbetar för. Exempel på förmåner kan vara betalda utbildningar, tjänstemobil, och andra arbetsrelaterade förmåner. Dessa förmåner kan vara ett viktigt komplement till lönen och bidra till att skapa en attraktiv arbetsmiljö.

Att tänka på

Innan man söker en tjänst som departementschef bör man överväga den politiska dimensionen av arbetet. Det är ett yrke som kräver hög integritet, förmåga att hantera komplexa frågor och att arbeta under stor press. Det är också viktigt att vara medveten om att arbetet kan innebära långa arbetsdagar och mycket ansvar.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Departementschef är 110400 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 108900 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Departementschef är 96500 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 110100 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Departementschef har SSYK-koden 1111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter