- Lönestatistik
- Vinodlare
Vinodlare lön
30 577 - 29 958 kr / månaden
Kvinnor tjänar 25872% av vad män gör.
Naturbruk
Löneutveckling Vinodlare
Lön och arbete för Vinodlare
Att arbeta som vinodlare innebär att man odlar jordbruksväxter, frukt och bär, med fokus på druvor som används för vinproduktion. Som vinodlare kräver det en kombination av praktiska färdigheter och teoretisk kunskap om växtbiologi, jordbruksteknik och klimatförhållanden.
Lön för Vinodlare
Snittlönen för en vinodlare ligger på 29 958 kronor per månad. Detta är en ökning från förra årets snittlön som låg på 29 716 kronor. Tyvärr saknas det specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom detta yrke, men det är känt att kvinnor tjänar 25 872% av vad män gör i detta yrke, vilket indikerar en betydande lönegap.
Utbildning och kvalifikationer
För att bli vinodlare är det vanligt att ha en utbildning inom jordbruk, hortikultur eller en liknande disciplin. Många vinodlare har också praktisk erfarenhet från arbete på vingård eller inom jordbruk. Det finns även specialiserade kurser och program som fokuserar på vinodling och vinproduktion.
Arbetsuppgifter
En vinodlares arbetsuppgifter kan variera beroende på säsong och omfattar allt från plantering och beskärning av vinstockar till skörd och bearbetning av druvor. Andra viktiga arbetsmoment inkluderar att övervaka växtskydd, hantera bevattning och säkerställa att jorden är näringsrik och lämplig för odling.
Förutsättningar för anställning
Yrkesutsikterna för vinodlare är svåra att bedöma på grund av begränsat underlag. Arbetsförmedlingens prognoser för yrkesgruppen "Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär" ger ingen specifik bedömning för vinodlare. Det är dock känt att det kan vara utmanande att hitta arbete inom denna nisch på grund av konkurrens och de specifika klimatförhållanden som krävs för vinodling.
Att tänka på
Om du är intresserad av att arbeta som vinodlare bör du vara beredd på att arbeta fysiskt och ofta utomhus, samt ha en passion för jordbruk och vinproduktion. Det kan också vara fördelaktigt att ha kunskaper inom affärsverksamhet och marknadsföring, särskilt om du planerar att starta en egen vingård.
Förmåner
Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att vissa vinodlare får tillgång till betalda utbildningar och andra professionella utvecklingsmöjligheter. Detta kan vara värdefullt för den som vill fördjupa sina kunskaper och hålla sig uppdaterad med de senaste teknikerna inom vinodling.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Vinodlare har SSYK-koden 6111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Arbetare inom bär och frilandsodling
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Produktionsmedarbetare | Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter | Färjestaden
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Lantbruksarbete/jordgubbsplockning/livsmedelsarbete
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Bärplockare och plantörer m.fl.
-
Förare av jordbruks- och skogsmaskiner
-
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Specialister och rådgivare inom skogsbruk
-
Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
Tis, 17 dec 2024 - 08:56 -
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26