Skoarbetare lön

27 700 kr

Övr maskinoperatörer, textil-, skinn- o läderind

Vad blir lönen efter skatt?

27 000 - 28 900 kr / månaden

Kvinnor tjänar 96% av vad män gör.

Industriell tillverkning

Löneutveckling Skoarbetare

Snittlön 27 700 kr
Män 28 300 kr
Kvinnor 27 000 kr

Lön och Arbete som Skoarbetare

Skoarbetare, en yrkesgrupp inom textil-, skinn- och läderindustrin, arbetar främst med att tillverka och reparera skor. Jobbet innefattar allt från att arbeta med maskiner som skär och syr material till att montera och slutföra färdiga produkter. Det är ett hantverksyrke som kräver både precision och noggrannhet.

Snittlön och Löneskillnader

Genomsnittslönen för en skoarbetare ligger på 27 700 kronor i månaden. Det finns dock en viss löneskillnad mellan könen. Män tjänar i genomsnitt 28 300 kronor medan kvinnor tjänar 27 000 kronor. Detta innebär att kvinnor tjänar cirka 96% av vad män gör inom samma yrke. Under det senaste året har snittlönen ökat från 26 900 kronor till 27 700 kronor, vilket är en positiv utveckling.

Utbildning och Förutsättningar

För att bli skoarbetare finns det olika vägar att gå. Många börjar med att gå en yrkesinriktad utbildning inom textil- och skinnbearbetning. Det finns även möjlighet att lära sig yrket genom praktik eller lärlingsplatser. I vissa fall kan arbetsgivare erbjuda betald utbildning för att säkerställa att du har den nödvändiga kompetensen för jobbet.

Arbetsuppgifter och Ansvarsområden

Som skoarbetare arbetar du med att tillverka och reparera skor. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar att:

 • Skära och forma material som läder och textil
 • Sätta samman olika delar av skorna med hjälp av maskiner och handverktyg
 • Genomföra kvalitetskontroller för att säkerställa att produkterna möter uppsatta standarder
 • Reparera skador och slitage på skor
Yrket kräver både teknisk kompetens och en känsla för detaljer.

Arbetsmarknadsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens bedömningar finns det ingen specifik prognos för skoarbetare på grund av begränsat underlag. Det är dock viktigt att notera att yrket ingår i den bredare kategorin "Maskinoperatörer inom textil-, skinn- och läderindustri". Generellt sett kan arbetsmöjligheterna variera beroende på region och efterfrågan på specialiserade hantverkskunskaper.

Förmåner

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare. Det är inte ovanligt att vissa företag erbjuder betalda utbildningar för att utveckla din kompetens ytterligare. Andra förmåner kan inkludera rabatter på företagets produkter, men detta varierar från arbetsgivare till arbetsgivare.

Att Tänka På

Om du är intresserad av att bli skoarbetare är det viktigt att du har en god känsla för detaljer och tycker om att arbeta med händerna. Det är också bra att vara beredd på att stå mycket under arbetsdagen och att kunna hantera monotont arbete. Flexibilitet och en vilja att ständigt lära sig nya tekniker är också viktiga egenskaper.

Sammanfattning

Skoarbetare är ett yrke som kräver teknisk kompetens och en känsla för detaljer. Med en genomsnittslön på 27 700 kronor i månaden och möjligheten till betalda utbildningar kan detta vara ett tilltalande yrke för den som är intresserad av hantverk och textil. Det finns viss löneskillnad mellan män och kvinnor, men överlag utvecklas lönen positivt. Arbetsmarknadsutsikterna är dock oklara på grund av begränsat underlag.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Skoarbetare är 28900 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Regionala sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 27700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Skoarbetare är 27000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 28200 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Skoarbetare har SSYK-koden 8159, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter