Sjuksköterska, diagnostisk radiologi lön

39 500 kr

Röntgensjuksköterskor

Vad blir lönen efter skatt?

30 200 - 44 400 kr / månaden

Kvinnor tjänar 98% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Sjuksköterska, diagnostisk radiologi

Snittlön 39 500 kr
Män 40 200 kr
Kvinnor 39 300 kr

Lön och Arbete för Sjuksköterska inom Diagnostisk Radiologi

Att arbeta som sjuksköterska inom diagnostisk radiologi, även kallad röntgensjuksköterska, innebär att man specialiserar sig på att utföra och analysera medicinska bilddiagnostiska undersökningar. Detta yrke är avgörande för att ställa diagnoser och planera behandlingar för patienter.

Lönestatistik för Sjuksköterska inom Diagnostisk Radiologi

Snittlönen för en sjuksköterska inom diagnostisk radiologi ligger på 39 500 kr per månad. Det finns en viss löneskillnad mellan män och kvinnor inom yrket, där män tjänar 40 200 kr per månad medan kvinnor tjänar 39 300 kr. Detta innebär att kvinnor tjänar 98% av vad män gör inom samma yrke.

Förändring i Snittlön

Det är intressant att notera att snittlönen för sjuksköterskor inom diagnostisk radiologi har ökat från 37 300 kr till 39 500 kr sedan förra mätningen, vilket visar på en positiv löneutveckling inom yrket.

Arbetsuppgifter som Sjuksköterska inom Diagnostisk Radiologi

Som röntgensjuksköterska arbetar man med att genomföra olika typer av bilddiagnostik som röntgen, datortomografi (CT), magnetisk resonanstomografi (MRI) och ultraljud. Arbetet innebär att man måste ha god teknisk kunskap om de olika bilddiagnostiska apparaterna och vara skicklig i att tolka och analysera bildmaterialet. Säkerheten är en viktig del av arbetet, och man måste följa strikta säkerhetsföreskrifter för att skydda både patienter och sig själv från strålning.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli sjuksköterska inom diagnostisk radiologi krävs en treårig högskoleutbildning till sjuksköterska, följt av en vidareutbildning inom radiologi. Vidareutbildningen tar vanligtvis ett till två år och ger fördjupade kunskaper inom medicinsk bilddiagnostik och strålningsfysik. Utöver detta är det viktigt att man är noggrann, har god teknisk förståelse och är intresserad av att arbeta med avancerad medicinsk teknik.

Jobbmöjligheter och Prognos

Enligt Arbetsförmedlingen bedöms möjligheterna till arbete som röntgensjuksköterska vara stora nationellt. Det finns en brist på utbildade röntgensjuksköterskor vilket gör att rekryteringssituationen är fördelaktig för nyutexaminerade. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad, vilket innebär att yrket erbjuder stabila jobbmöjligheter.

Förmåner och Arbetsvillkor

Arbetsgivare inom hälso- och sjukvården erbjuder ofta olika förmåner för att attrahera och behålla personal. För röntgensjuksköterskor kan detta inkludera betald vidareutbildning, vilket ger möjlighet att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken och metoderna inom området. Andra förmåner kan vara friskvårdsbidrag, betald mobiltelefon och möjligheten att arbeta deltid eller med flexibla arbetstider.

Att Tänka på om man Önskar Jobba som Sjuksköterska inom Diagnostisk Radiologi

Om du funderar på att bli sjuksköterska inom diagnostisk radiologi är det viktigt att du har ett intresse för teknik och medicin. Arbetet kräver att man är noggrann och har ett öga för detaljer, eftersom korrekt diagnos är avgörande för patientens vård och behandling. Dessutom bör du vara beredd på att arbeta i en miljö där säkerhet och hygien är av yttersta vikt, samt att kunna hantera stressiga situationer då arbetet ibland kan vara akut och tidskritiskt.

Att arbeta som röntgensjuksköterska är både utmanande och givande, och erbjuder goda möjligheter till karriärutveckling och specialisering. Med en stabil löneutveckling och goda jobbmöjligheter är det ett yrke som kan rekommenderas för den som är intresserad av medicinsk teknik och patientvård.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Sjuksköterska, diagnostisk radiologi är 44400 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 43700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Sjuksköterska, diagnostisk radiologi är 30200 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 37200 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Sjuksköterska, diagnostisk radiologi har SSYK-koden 2235, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter