Bild som illustrerar Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium

Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium lön

39 600 kr

Biomedicinska analytiker m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

28 000 - 56 900 kr / månaden

Kvinnor tjänar 98% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium

Snittlön 39 600 kr
Män 40 200 kr
Kvinnor 39 400 kr
Yrket Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium och dess lön

Lön för Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium

Som Laboratorieassistent i ett mikrobiologiskt laboratorium kan du förvänta dig en genomsnittlig månadslön på 39 600 kr. Det finns dock en viss variation beroende på kön, där män tjänar 40 200 kr och kvinnor 39 400 kr. Detta innebär att kvinnor tjänar 98% av vad män gör inom detta yrke. För dem som arbetar på timbasis ligger snittlönen på 238 kr per timme.

Löneutveckling

Under det senaste året har det skett en löneökning från 37 200 kr till 39 600 kr. Detta pekar på en positiv utveckling för yrkesgruppen och kan vara ett incitament för fler att söka sig till denna bana.

Högsta och lägsta löner

Det finns en betydande spridning i löner inom yrket. Den högsta lönen för en kvinna är 56900 kr, vilket gäller för en privatanställd tjänsteman med en forskarutbildning. För män är den högsta lönen 52900 kr. Å andra sidan ligger den lägsta lönen för kvinnor på 28000 kr inom den offentliga sektorn medan motsvarande för män är 29300 kr.

Arbetsuppgifter för Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium

Att arbeta som Laboratorieassistent i ett mikrobiologiskt laboratorium innebär att man utför olika analyser och tester för att identifiera mikroorganismer. Man arbetar ofta i team och hanterar avancerad laboratorieutrustning. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar att förbereda provmaterial, genomföra experiment, samt analysera och rapportera resultat. Man kan även behöva kalibrera och underhålla laboratorieutrustning.

Utbildningskrav

För att bli Laboratorieassistent inom mikrobiologi krävs ofta en utbildning som biomedicinsk analytiker. Detta är en treårig högskoleutbildning som kombinerar teori och praktik. För dem som vill specialisera sig ytterligare kan forskarutbildning eller andra påbyggnadskurser vara aktuella.

Framtidsutsikter och arbetsmarknad

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen är möjligheterna till arbete som biomedicinsk analytiker, vilket inkluderar Laboratorieassistenter inom mikrobiologiska laboratorier, stora. På nationell nivå förväntas efterfrågan vara oförändrad de kommande fem åren. Det finns dock en paradox inom rekryteringssituationen, där det å ena sidan finns rekryteringssvårigheter men å andra sidan också en hög arbetslöshet eller andel deltidsarbetande inom yrket.

Arbetsförhållanden

Arbetsmiljön för Laboratorieassistenter i mikrobiologiska laboratorier är ofta strukturerad och kontrollerad, med fokus på precision och noggrannhet. Arbetet kan vara både stimulerande och utmanande, särskilt när det gäller att följa strikta säkerhetsprotokoll och hantera biologiska material. Flexibilitet och god kommunikationsförmåga är viktiga egenskaper för att lyckas i yrket.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner som kan förekomma i yrket inkluderar möjligheter till vidareutbildning och kompetensutveckling, vilket kan vara en fördel för dem som vill avancera i sin karriär. Möjligheten att delta i forskningsprojekt eller samarbeta med andra laboratorier kan också ses som en förmån. Det är dock mindre vanligt med förmåner som betald mobil eller möjlighet att arbeta hemifrån, eftersom arbetet oftast kräver fysisk närvaro på laboratoriet.

Viktiga överväganden för blivande Laboratorieassistenter

För den som överväger att bli Laboratorieassistent i ett mikrobiologiskt laboratorium är det viktigt att ha ett intresse för naturvetenskap och laboratoriearbete. Det kan också vara fördelaktigt att ha en god förmåga att arbeta i grupp och ett intresse för tekniskt arbete. Dessutom bör man vara beredd på att ständigt uppdatera sin kunskap inom området, då teknologin och metoderna ständigt utvecklas.

Konkurrens på arbetsmarknaden

Trots de goda framtidsutsikterna är konkurrensen om jobben inom vissa regioner hög, vilket gör det viktigt att inte bara ha en grundutbildning utan även relevant arbetslivserfarenhet och eventuell vidareutbildning för att stå ut i mängden.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium är 56900 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 52900 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium är 28000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 29300 kr.
Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
18-24 27900 kr 29200 kr
25-34 94% 33600 kr 34700 kr
35-44 95% 39000 kr 40000 kr
45-54 96% 42300 kr 43500 kr
55-64 98% 42200 kr 43400 kr
65-68 43700 kr 45100 kr
Snitt 98% 38400 kr 39600 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium har SSYK-koden 3212, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Nationellt bedöms möjligheterna till arbete som biomedicinsk analytiker vara stora. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad.

Nationellt bedöms rekryteringssituationen för biomedicinska analytiker kännetecknas av rekryteringssvårigheter samtidigt som arbetslösheten och/eller andelen deltidsarbetande och/eller andelen som lämnar yrket är hög. På fem års sikt förväntas efterfrågan på biomedicinska analytiker vara oförändrad.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter