Mottagningsbiträde lön

27 100 kr

Övrig vård- och omsorgspersonal

Vad blir lönen efter skatt?

25 300 - 47 000 kr / månaden

Kvinnor tjänar 102% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Mottagningsbiträde

Snittlön 27 100 kr
Män 26 800 kr
Kvinnor 27 200 kr

Lön och arbetsmarknad för Mottagningsbiträde

Att arbeta som mottagningsbiträde innebär att du är en del av den viktiga vård- och omsorgspersonalen. Ett mottagningsbiträde arbetar ofta i nära kontakt med både patienter och vårdpersonal, och rollen kan innebära en rad olika uppgifter som att assistera vid mottagningar, hantera patientinformation och bistå med enklare vårdåtgärder.

Lönestatistik för Mottagningsbiträde

Snittlönen för ett mottagningsbiträde ligger på 27 100 kronor i månaden. Det finns en viss skillnad mellan könen där män i genomsnitt tjänar 26 800 kronor medan kvinnor tjänar något mer, 27 200 kronor. Detta innebär att kvinnor tjänar 102% av vad män gör inom detta yrke. Under den senaste mätningen ökade snittlönen från 27 000 till 27 100 kronor, vilket indikerar en stabil löneutveckling.

Utbildning och kvalifikationer

För att arbeta som mottagningsbiträde krävs ofta en utbildning inom vård och omsorg, exempelvis från gymnasiets vård- och omsorgsprogram eller motsvarande. Vissa arbetsgivare kan också erbjuda intern utbildning eller praktikplatser för att ge den specifika kompetens som behövs. Det är också en fördel att ha goda kunskaper i svenska språket och vara en duktig kommunikatör, då arbetet ofta innebär att möta många olika människor.

Arbetsuppgifter

Som mottagningsbiträde kan dina arbetsuppgifter variera beroende på arbetsplatsen. Vanliga uppgifter inkluderar att assistera sjuksköterskor och läkare, hantera patientjournaler, boka tider och i vissa fall hjälpa till med enklare vårdåtgärder. Arbetsmiljön kan vara stressig, särskilt under perioder med högt patienttryck, men den är också mycket givande för den som tycker om att arbeta med människor och göra skillnad i deras liv.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen är det svårt att göra en exakt bedömning av arbetsmarknadsutsikterna för mottagningsbiträden på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i den större yrkesgruppen "Övrig vård- och omsorgspersonal", där behovet kan variera beroende på region och arbetsgivare. Generellt sett finns det dock en konstant efterfrågan på vård- och omsorgspersonal i Sverige, vilket tyder på att det finns goda möjligheter att hitta arbete inom detta område.

Förmåner och arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för mottagningsbiträden kan variera beroende på arbetsgivare och arbetsplats. Vissa arbetsgivare kan erbjuda förmåner såsom betald utbildning för vidareutveckling, vilket kan vara mycket värdefullt för den som vill avancera inom vård- och omsorgssektorn. Andra förmåner kan inkludera friskvårdsbidrag, flexibel arbetstid eller möjlighet till karriärutveckling inom organisationen.

Att tänka på om du vill bli Mottagningsbiträde

Om du överväger en karriär som mottagningsbiträde är det viktigt att du trivs med att arbeta med människor och har en god förmåga att hantera stressiga situationer. Yrket kan vara både utmanande och givande och det erbjuder möjligheter till personlig och professionell utveckling. Som mottagningsbiträde är du en del av ett team som arbetar för att förbättra människors hälsa och välbefinnande, och din insats kan göra stor skillnad i patienternas liv.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Mottagningsbiträde är 47000 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 41800 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Mottagningsbiträde är 25300 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Regionala sektorn och har en förgymnasial utbildning. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 25400 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Mottagningsbiträde har SSYK-koden 5349, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter