Bild som illustrerar Mjukvaruutvecklare

Mjukvaruutvecklare lön

50 700 kr

Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

38 800 - 58 300 kr / månaden

Kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Data/IT

Löneutveckling Mjukvaruutvecklare

Snittlön 50 700 kr
Män 51 200 kr
Kvinnor 48 500 kr
Yrket Mjukvaruutvecklare och dess lön

Yrkesprofil: Mjukvaruutvecklare

Mjukvaruutvecklare är ett yrke som ständigt är i förändring och utveckling, anpassat till de snabba teknologiska framstegen. En mjukvaruutvecklare, även känd som systemutvecklare, arbetar med att designa, utveckla, implementera och underhålla mjukvarusystem. Deras arbete är avgörande för att skapa effektiva och innovativa IT-lösningar som möter både företags och användares behov.

Lönestatistik och Utveckling

Snittlönen för en mjukvaruutvecklare i Sverige är för närvarande 50 700 kr per månad. Det finns en observerad löneskillnad mellan könen, där män i genomsnitt tjänar 51 200 kr medan kvinnor tjänar 48 500 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 95% av vad männen gör. Lönen för mjukvaruutvecklare har ökat från 48 600 kr till 50 700 kr sedan den senaste mätningen, vilket reflekterar en stark efterfrågan på yrket på arbetsmarknaden.

Utbildning och Kompetenser

För att bli mjukvaruutvecklare krävs det ofta en relevant högskoleutbildning inom datavetenskap, systemvetenskap eller annan IT-relaterad disciplin. Många arbetsgivare efterfrågar också praktisk erfarenhet av programmering och systemutveckling, vilket kan inkludera kunskaper i programmeringsspråk som Java, C#, Python eller JavaScript. Utöver tekniska färdigheter är det viktigt med förmågan att arbeta i team, problemlösningsförmåga och en förmåga att snabbt lära sig nya teknologier.

Arbetsmarknad och Möjligheter

Arbetsmarknaden för mjukvaruutvecklare är stark, med många möjligheter både i Sverige och internationellt. Det finns en stor efterfrågan på kvalificerade utvecklare inom olika sektorer såsom finans, hälsovård, spelutveckling och telekommunikation. Många företag erbjuder attraktiva anställningsförmåner såsom betalda vidareutbildningar, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete, vilket gör yrket ännu mer attraktivt.

Vad Innebär Arbetet?

Som mjukvaruutvecklare kan dina arbetsuppgifter variera beroende på arbetsplats och projekt. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar att skriva kod, testa och felsöka programvara, samt att uppdatera och underhålla befintliga system. Du kan även vara involverad i projektledning och i att ta fram tekniska specifikationer för nya mjukvaruprojekt.

Att Tänka På

För den som är intresserad av att bli mjukvaruutvecklare är det viktigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterad med de senaste teknologiska trenderna och verktygen. Branschen förändras snabbt och kräver en vilja att ständigt lära och anpassa sig. Ett starkt portfolio som visar upp tidigare projekt och erfarenheter kan också vara avgörande när du söker jobb inom detta område.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Mjukvaruutvecklare är 58300 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 54000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Mjukvaruutvecklare är 38800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 39800 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Mjukvaruutvecklare har SSYK-koden 2512, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter