Lackerare, fordonstillverkning lön

32 600 kr

Lackerare och industrimålare

Vad blir lönen Efter skatt?

31 800 - 34 400 kr / månaden

Kvinnor tjänar 99% av vad män gör.

Industriell tillverkning

Löneutveckling Lackerare, fordonstillverkning

Snittlön 32 600 kr
Män 32 700 kr
Kvinnor 32 200 kr

Lackerare inom fordonsindustrin: Lön, utbildning och arbetsuppgifter

Att arbeta som lackerare inom fordonsindustrin innebär en kombination av hantverksskicklighet och teknisk kunskap. Här går jag igenom vad jobbet innebär, vad du kan förvänta dig i lön och vilka förutsättningar som krävs för att få en anställning inom detta yrke.

Vad gör en lackerare inom fordonsindustrin?

Som lackerare inom fordonsindustrin är din huvudsakliga uppgift att förbereda och applicera lack på fordon. Detta kan innebära att du arbetar med både nya och begagnade fordon. Arbetet inkluderar förberedelser som slipning, spackling och grundning av ytor innan lacken appliceras. Noggrannhet och precision är avgörande eftersom slutresultatet inte bara påverkar utseendet utan även fordonets skydd mot rost och andra skador.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli lackerare inom fordonsindustrin krävs det oftast en gymnasial utbildning inom fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering. Alternativt kan du gå en yrkesutbildning via arbetsförmedlingen eller privata utbildningsanordnare. Erfarenhet från tidigare arbete inom fordonsindustrin eller liknande branscher är också mycket meriterande.

Lön och jämställdhet

Snittlönen för en lackerare inom fordonsindustrin ligger på 32 600 kr per månad. Män tjänar i genomsnitt 32 700 kr medan kvinnor tjänar 32 200 kr. Det innebär att kvinnor tjänar cirka 99% av vad män gör i detta yrke. Det är en positiv utveckling jämfört med tidigare mätningar, där medellönen har ökat från 29 700 kr till 32 600 kr.

Förmåner och arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för lackerare inom fordonsindustrin kan variera beroende på arbetsgivaren. Vissa företag erbjuder förmåner som betald utbildning, vilket kan vara särskilt värdefullt för att hålla sig uppdaterad med de senaste teknikerna och materialen inom branschen. Andra vanliga förmåner kan inkludera arbetskläder och ibland även mobiltelefon för arbetsrelaterade samtal.

Framtidsutsikter

Enligt prognoser från arbetsförmedlingen är det svårt att göra en exakt bedömning av framtidsutsikterna för lackerare inom fordonsindustrin, på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i yrkesgruppen "Lackerare och industrimålare", vilket innebär att det kan finnas variationer i arbetsmarknaden beroende på region och efterfrågan på specifika färdigheter.

Vad man bör tänka på

För den som är intresserad av att arbeta som lackerare inom fordonsindustrin är det viktigt att ha en god känsla för detaljer och färg. Arbetsmiljön kan vara påfrestande med exponering för kemikalier och damm, så det är viktigt att alltid använda skyddsutrustning och följa säkerhetsföreskrifter. Dessutom kan arbetet vara fysiskt krävande, så en god fysik är en fördel.

Sammanfattningsvis är jobbet som lackerare inom fordonsindustrin en bra karriärväg för den som uppskattar praktiskt arbete och har ett öga för detaljer. Med en konkurrenskraftig lön och möjligheter till vidareutbildning erbjuder yrket goda förutsättningar för en stabil och utvecklande karriär.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Lackerare, fordonstillverkning är 34400 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom olika sektorer och har en förgymnasial utbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 32200 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Lackerare, fordonstillverkning är 31800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 32400 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Lackerare, fordonstillverkning har SSYK-koden 7132, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige - 14 juni 2024
  Elpriset Fre, 14 jun 2024 - 13:01
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter