Konservator, djur lön

36 200 kr

Bildkonstnärer m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

35 700 - 36 200 kr / månaden

Kultur, media, design

Löneutveckling Konservator, djur

Introduktion till yrket Konservator, djur

Att arbeta som konservator inom djur innebär att man bevarar och konserverar djur för museum, forskning och utbildning. Det är ett yrke som kräver stor noggrannhet och en djup förståelse för både biologiska och kemiska processer. Konservatorer arbetar ofta med att preparera djur och se till att de bevaras i ett skick som gör dem användbara för framtida generationer.

Lön för Konservator, djur

Den senaste statistiken visar att snittlönen för en konservator inom djur är 36 200 kronor per månad. Det är en minskning från förra årets snittlön som låg på 38 037 kronor. Vi saknar specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom detta yrke, men den allmänna trenden visar en nedgång i lönenivåer.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli konservator inom djur krävs vanligtvis en högre utbildning inom biologi, zoologi eller ett närliggande ämne. Många konservatorer har även specialiserade kurser eller utbildningar inom konserveringstekniker. Utbildningar kan vara både teoretiska och praktiska, och det är viktigt att ha en god förståelse för anatomi, kemi och materialvetenskap.

Praktisk erfarenhet

Utöver akademisk utbildning är praktisk erfarenhet ofta avgörande för att få en anställning inom detta yrke. Det kan innebära praktikplatser på museer eller forskningsinstitutioner där man får möjlighet att arbeta med erfarna konservatorer och lära sig specifika tekniker och metoder.

Arbetsuppgifter för en Konservator, djur

Arbetsuppgifterna inkluderar att preparera och bevara djur för utställningar och forskning. Det kan innebära att man måste arbeta med olika konserveringstekniker, såsom taxidermi, kemisk konservering och digital dokumentation. En viktig del av arbetet är att följa etiska riktlinjer och säkerställa att djuren hanteras med respekt och noggrannhet.

Specifika arbetsuppgifter

Vanliga arbetsuppgifter kan vara:

 • Preparering av djurkroppar för utställningar
 • Renovering och restaurering av gamla konserverade djur
 • Dokumentation och katalogisering av samlingar
 • Samarbete med forskare och museipersonal

Jobbmöjligheter och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen finns det ingen specifik bedömning av jobbmöjligheterna för konservatorer inom djur på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i kategorin bildkonstnärer, vilket innebär att det kan vara svårt att exakt förutsäga arbetsmarknaden för denna specifika yrkesgrupp.

Rekryteringssituation

På grund av det begränsade underlaget görs ingen bedömning av rekryteringssituationen för konservatorer inom djur. Det kan dock vara en fördel att ha en bred utbildning och praktisk erfarenhet för att öka sina chanser till anställning.

Vad du bör tänka på om du vill bli Konservator, djur

Om du är intresserad av att arbeta som konservator inom djur är det viktigt att ha en passion för både vetenskap och konst. Yrket kräver en kombination av teknisk skicklighet och kreativitet, samt en förmåga att arbeta noggrant och tålmodigt. Det är också viktigt att vara medveten om de etiska aspekterna av arbetet och att alltid följa de riktlinjer som finns för att säkerställa att djuren hanteras med respekt.

Förmåner inom yrket

Förmåner inom detta yrke kan variera beroende på arbetsgivare. I vissa fall kan konservatorer få tillgång till betalda utbildningar och vidareutbildningar inom sitt område, vilket kan vara en stor fördel för att hålla sig uppdaterad med nya tekniker och metoder. Andra potentiella förmåner kan inkludera flexibla arbetstider och möjligheten att arbeta med spännande och unika projekt.

Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Konservator, djur har SSYK-koden 2651, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Elpriser i Sverige den 15-16 juli 2024
  Elpriset Mån, 15 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter