Fänrik, förvaret lön

47 500 kr

Officerare

Vad blir lönen efter skatt?

36 000 - 53 500 kr / månaden

Kvinnor tjänar 90% av vad män gör.

Militärt arbete

Löneutveckling Fänrik, förvaret

Snittlön 47 500 kr
Män 48 000 kr
Kvinnor 43 100 kr

Yrkesprofil: Fänrik i Försvaret

Fänrik är en officersgrad inom försvaret som ofta innebär de första stegen i en militär karriär. Denna roll kräver inte bara fysisk förmåga utan även ledarskapskvaliteter och förmågan att snabbt kunna fatta beslut under press.

Arbetsuppgifter och Ansvarsområden

Som fänrik är dina huvudsakliga uppgifter att leda och organisera militära insatser. Detta kan innebära allt från att planera och genomföra övningar till att leda en trupp i fält. Ledarskap och förmågan att samarbeta är centrala aspekter av jobbet, där man även förväntas agera som en förebild för yngre soldater.

Utbildning och Förutsättningar

För att bli fänrik i försvaret krävs det att man genomgår en officersutbildning vid Militärhögskolan. Denna utbildning kombinerar teoretiska studier med praktiska övningar och är utformad för att stärka både fysiska och ledarskapsmässiga färdigheter. Efter avslutad utbildning, som ofta är statligt finansierad, erhåller man en officersexamen och kan påbörja sin tjänstgöring som fänrik.

Lönestatistik och Utveckling

Genomsnittslönen för en fänrik i försvaret ligger på 47 500 kr per månad. Löneskillnader förekommer mellan könen där män i genomsnitt tjänar 48 000 kr medan kvinnor tjänar 43 100 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 90% av vad männen gör. Det har varit en positiv löneutveckling från föregående år där snittlönen låg på 46 400 kr.

Förmåner och Yrkesfördelar

Förutom en konkurrenskraftig lön erbjuder försvaret ofta även andra förmåner såsom betald vidareutbildning och möjligheter till karriärutveckling inom olika delar av försvarsmakten. Ytterligare förmåner kan inkludera saker som betald mobiltelefon och andra verktyg som är nödvändiga för att utföra jobbet effektivt.

Viktiga Egenskaper och Att Tänka På

Att arbeta som fänrik kräver starkt ledarskap och förmågan att hantera stressiga situationer. Det är också viktigt att ha god fysisk kondition och en stark vilja att tjäna sitt land. För de som är intresserade av en karriär inom försvaret är det viktigt att vara medveten om de utmaningar och den tid som krävs för att nå framgång i denna roll.

Sammanfattning

Att vara fänrik i försvaret är en utmanande men givande karriär som erbjuder både goda förmåner och möjligheter till personlig och professionell utveckling. Med en stabil löneutveckling och statligt stödda utbildningsvägar är detta ett yrke som lockar de som är intresserade av att tjäna sitt land och utveckla starka ledaregenskaper.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Fänrik, förvaret är 53500 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 46500 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Fänrik, förvaret är 36000 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 36300 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Fänrik, förvaret har SSYK-koden 110, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter