Elingenjör, fartyg lön

44 300 kr

Maskinbefäl

Vad blir lönen efter skatt?

35 900 - 47 600 kr / månaden

Transport

Löneutveckling Elingenjör, fartyg

Snittlön 44 300 kr
Män 44 300 kr
Kvinnor 0 kr

Lön och Arbete för Elingenjör, Fartyg

Yrket Elingenjör för fartyg, ofta kallat maskinbefäl, är ett specialiserat område inom sjöfartsindustrin. En elingenjör ansvarar för underhåll, reparation och övervakning av elektriska system ombord på fartyg. Detta inkluderar allt från kraftgenerering till belysning och kommunikationssystem.

Snittlön för Elingenjör, Fartyg

Den genomsnittliga lönen för en elingenjör som arbetar på fartyg är 44 300 kronor per månad. Det är en ökning från tidigare mätning då snittlönen var 41 700 kronor. Det är viktigt att notera att vi för närvarande saknar specifika löneuppgifter för kvinnor inom detta yrke, men män tjänar i genomsnitt 44 300 kronor.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli elingenjör på ett fartyg krävs en relevant teknisk utbildning, ofta på högskolenivå. Vanliga utbildningsvägar inkluderar en ingenjörsexamen med inriktning på elektroteknik eller marinteknik. Många utbildningar erbjuder också specialiserade kurser inom sjöfartsteknik och maskinbefäl. Efter utbildningen krävs ofta praktik eller arbetserfarenhet inom sjöfartsindustrin för att bli fullt kvalificerad.

Arbetsuppgifter och Ansvarsområden

En elingenjör på ett fartyg har en mängd olika ansvarsområden. Dessa inkluderar:

 • Underhåll och reparation av elektriska system
 • Övervakning av kraftgenerering och distribution
 • Felsökning och lösning av tekniska problem
 • Samordning med andra ingenjörer och besättningsmedlemmar
 • Utbildning av besättningen i säkerhet och användning av elektriska system

Förutsättningar för Jobbet

För att arbeta som elingenjör på ett fartyg krävs det att man har god teknisk förståelse och förmåga att arbeta under press. Det är också viktigt att kunna samarbeta med andra besättningsmedlemmar och ha en god fysisk kondition då arbetet kan vara både fysiskt och mentalt krävande.

Förmåner

Många arbetsgivare inom sjöfartsindustrin erbjuder förmåner som kan inkludera betald utbildning för att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken, betald mobiltelefon och ibland även bonusar beroende på arbetsplatsens policy. Dessa förmåner kan vara särskilt värdefulla för den som vill utveckla sin karriär inom sjöfartsindustrin.

Slutsats

Att arbeta som elingenjör på ett fartyg är ett tekniskt krävande men givande yrke med goda möjligheter till utveckling och konkurrenskraftiga löner. Med rätt utbildning och erfarenhet kan du se fram emot en spännande karriär till sjöss.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Elingenjör, fartyg är 47600 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 44200 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Elingenjör, fartyg är 35900 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 43700 kr.
Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Elingenjör, fartyg har SSYK-koden 3151, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige
  Elpriset Tis, 23 jul 2024 - 13:01
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter