Bild som illustrerar Varubelånare

Varubelånare lön

34 200 kr

Inkasserare och pantlånare m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

33 500 - 39 300 kr / månaden

Kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Varubelånare

Snittlön 34 200 kr
Män 35 300 kr
Kvinnor 33 600 kr
Yrket Varubelånare och dess lön

Lön och arbetsvillkor för Varubelånare

Som varubelånare, även känd som inkasserare och pantlånare, arbetar man med att hantera lån mot säkerheter och att driva in skulder. Yrket förutsätter en god förmåga att hantera kommunikation och förhandlingar, samt en grundläggande förståelse för ekonomi och juridik. Enligt den senaste statistiken är snittlönen för varubelånare 34 200 kr i månaden. Det finns en viss löneskillnad mellan könen, där män i snitt tjänar 35 300 kr och kvinnor 33 600 kr. Kvinnor tjänar alltså 95% av vad män gör inom yrket.

Utbildning och förutsättningar

För att bli varubelånare krävs oftast en gymnasial utbildning med inriktning på ekonomi eller handel. Många arbetsgivare erbjuder även interna utbildningar och kurser för att stärka medarbetarnas kompetens. Det är inte ovanligt att man som nyanställd får introduktionsutbildningar som är betalda av arbetsgivaren. Det är viktigt att vara noggrann, ha god kommunikationsförmåga och kunna hantera stressiga situationer. Erfarenhet från kundservice eller ekonomiadministration kan vara meriterande.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för en varubelånare kan variera beroende på arbetsplats, men inkluderar vanligtvis att bedöma och godkänna lån, hantera säkerheter, samt att följa upp och driva in obetalda skulder. Man arbetar ofta i nära kontakt med kunder och måste kunna förklara villkor och regler på ett tydligt sätt. En annan viktig del av arbetet är att dokumentera och rapportera alla transaktioner och händelser relaterade till lån och inkassering.

Förmåner

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att varubelånare erbjuds betalda vidareutbildningar och ibland även förmåner som mobiltelefon eller dator. Detta kan vara särskilt värdefullt för den som vill utvecklas inom yrket och hålla sig uppdaterad med de senaste metoderna och lagarna inom området.

Löneintervall och statistik

Den högsta lönen för en varubelånare är 35000 kr, och denna lön innehas av en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare. Den högsta lönen för en man inom samma yrke ligger på 34000 kr. Den lägsta lönen för en varubelånare är 29200 kr, en lön som tillhör en kvinna med gymnasial utbildning på 3 år och som arbetar inom olika sektorer. För män är den lägsta lönen 30200 kr.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens bedömning görs ingen specifik prognos för yrket varubelånare på grund av begränsat underlag. Generellt sett är dock efterfrågan på yrken inom administration, ekonomi och juridik stabil, och det finns goda möjligheter till arbete för den som har rätt kompetens och erfarenhet.

Om du överväger att bli varubelånare är det en god idé att hålla dig uppdaterad med de senaste utbildningsmöjligheterna och att aktivt söka efter arbetsgivare som erbjuder bra förmåner och utvecklingsmöjligheter. Med en snittlön på 34 200 kr och varierande arbetsuppgifter kan detta vara ett givande yrke för den som är intresserad av ekonomi och kundkontakt.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Varubelånare är 39300 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 37000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Varubelånare är 33500 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 33600 kr.
Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
25-34 33300 kr 33600 kr
Snitt 95% 33900 kr 34200 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Varubelånare har SSYK-koden 4212, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Lediga jobb
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter