Bild som illustrerar Socialpedagog

Socialpedagog lön

33 200 kr

Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

28 800 - 38 000 kr / månaden

Kvinnor tjänar 101% av vad män gör.

Socialt arbete

Löneutveckling Socialpedagog

Snittlön 33 200 kr
Män 33 100 kr
Kvinnor 33 300 kr
Yrket Socialpedagog och dess lön

Översikt över yrket Socialpedagog

En socialpedagog arbetar med att stödja individer och grupper för att främja deras sociala funktionssätt. Detta yrke kan innefatta arbete med olika åldersgrupper, från ungdomar till äldre, och fokuserar ofta på att förebygga samt hantera sociala problem. Socialpedagoger kan vara anställda inom kommuner, landsting, privata företag samt ideella organisationer.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli socialpedagog krävs det oftast en relevant högskoleutbildning. Vanligtvis är det en kandidatexamen inom socialt arbete, pedagogik eller psykologi som gäller. Många yrkesverksamma socialpedagoger har även genomgått specifika utbildningar som riktar sig direkt mot socialpedagogik, vilka kan variera i längd och innehåll beroende på lärosäte.

Ytterligare kompetenser

Förutom formell utbildning är det fördelaktigt om man som socialpedagog har goda kommunikationsfärdigheter, en stark empatisk förmåga samt en god förståelse för gruppdynamik och konflikthantering.

Arbetsmarknad och karriärmöjligheter

Arbetsmarknaden för socialpedagoger är relativt stabil med möjligheter inom både offentlig och privat sektor. Det finns även goda chanser till karriärutveckling genom specialisering eller ledarskapsroller inom området.

Att tänka på för aspirerande socialpedagoger

Det är viktigt för blivande socialpedagoger att vara medvetna om att yrket kan vara psykiskt påfrestande. Det är därför viktigt att ha goda strategier för egenomsorg och stresshantering.

Lönestatistik och ekonomiska aspekter

Den genomsnittliga lönen för en socialpedagog i Sverige är 33 200 kr. Det är en ökning från föregående år då snittlönen låg på 32 500 kr. Kvinnor tjänar i genomsnitt 33 300 kr, medan män tjänar 33 100 kr. Detta innebär att kvinnor tjänar 101% av vad männen gör inom samma yrke.

Förmåner och tillägg

Utöver lönen kan socialpedagoger ofta åtnjuta förmåner som betalda vidareutbildningar, vilket inte bara bidrar till personlig och professionell utveckling utan även till att höja kvaliteten på det socialpedagogiska arbetet.

Sammanfattning

Att arbeta som socialpedagog är både utmanande och givande. Med en stabil arbetsmarknad, möjligheter till vidareutbildning och en lön som återspeglar yrkets krav, erbjuder yrket en tillfredsställande karriärväg för de som är intresserade av att arbeta med människor och samhällsfrågor.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Socialpedagog är 38000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 36000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Socialpedagog är 28800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Statliga sektorn och har en förgymnasial utbildning kortare än 9 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 29500 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Socialpedagog har SSYK-koden 3411, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter