Sjukhusingenjör lön

35 500 kr

Tekniker, bilddiagnostik o medicintekn. utrustn.

Vad blir lönen efter skatt?

29 000 - 53 300 kr / månaden

Tekniskt arbete

Löneutveckling Sjukhusingenjör

Snittlön 35 500 kr
Män 0 kr
Kvinnor 31 300 kr

Arbeta som Sjukhusingenjör

Att arbeta som sjukhusingenjör innebär att du befinner dig i skärningspunkten mellan medicin och teknik. Yrket omfattar allt från underhåll och reparation av medicinteknisk utrustning till att säkerställa att den tekniska utrustningen på sjukhuset fungerar som den ska. Det är ett yrke som kräver både teknisk skicklighet och noggrannhet, eftersom utrustningen ofta används i kritiska situationer.

Lön för Sjukhusingenjörer

Snittlönen för en sjukhusingenjör ligger på 35500 kr per månad, med en märkbar skillnad mellan könen. Kvinnor inom yrket tjänar i genomsnitt 31300 kr per månad, medan vi saknar specifik löneinformation för män. Det är värt att notera att snittlönen har ökat från 0 till 35500 kr sedan den senaste mätningen, vilket pekar på en positiv löneutveckling.

Löneintervall

Löneintervallerna för sjukhusingenjörer varierar beroende på erfarenhet, utbildning och arbetsgivare. Den högsta lönen för en sjukhusingenjör är 53300 kr, och denna lön tillhör en man som är privatanställd och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 41600 kr. Å andra sidan är den lägsta lönen för en sjukhusingenjör 29000 kr, som tillhör en kvinna med förgymnasial utbildning och som arbetar som privatanställd. För män är den lägsta lönen 29500 kr.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli sjukhusingenjör behöver du vanligtvis en högskoleutbildning inom medicinsk teknik, biomedicinsk teknik eller ett liknande område. Det är också möjligt att avancera inom yrket genom att skaffa sig ytterligare certifieringar och specialiseringar.

Utbildningsmöjligheter

Det finns flera universitet och högskolor som erbjuder utbildningar inom medicinsk teknik. Dessa program inkluderar kurser i ämnen som elektronik, medicinsk fysik och bilddiagnostik. För de som redan arbetar inom fältet kan arbetsgivare ibland erbjuda betalda utbildningar för att ytterligare utveckla kompetensen.

Arbetsuppgifter

Som sjukhusingenjör kan dina arbetsuppgifter vara mycket varierande. Du kan arbeta med allt från installation och underhåll av medicinteknisk utrustning till att utbilda vårdpersonal i hur man använder utrustningen. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar:

 • Reparation och underhåll av medicinteknisk utrustning
 • Installation av ny utrustning
 • Kalibrering och säkerhetskontroller
 • Utbildning av vårdpersonal
 • Felsökning och problemlösning

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen kan det vara svårt att göra en exakt bedömning av framtidsutsikterna för sjukhusingenjörer på grund av begränsat underlag. Dock ingår yrket i en bredare kategori av tekniska yrken inom bilddiagnostik och medicinteknisk utrustning, vilket generellt sett har goda framtidsutsikter.

Rekryteringssituation

Rekryteringssituationen för sjukhusingenjörer kan variera beroende på region och arbetsmarknadens behov. På grund av den tekniska komplexiteten och ökande användningen av medicinteknisk utrustning, förväntas efterfrågan på sjukhusingenjörer fortsätta att vara stark.

Förmåner

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att sjukhusingenjörer erbjuds betalda utbildningar och möjligheten att delta i kurser för att hålla sig uppdaterade inom sitt fält. Andra potentiella förmåner kan inkludera betald mobiltelefon och andra arbetsverktyg.

Sammanfattning

Att arbeta som sjukhusingenjör är ett viktigt och tekniskt avancerat yrke med goda framtidsutsikter och möjligheter till personlig och professionell utveckling. Med en snittlön på 35500 kr och möjlighet till certifieringar och vidareutbildningar, kan detta vara ett attraktivt yrkesval för den som är intresserad av både medicin och teknik.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Sjukhusingenjör är 53300 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 41600 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Sjukhusingenjör är 29000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en förgymnasial utbildning. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 29500 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Sjukhusingenjör har SSYK-koden 3211, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter