Karttekniker lön

39 300 kr

GIS- och kartingenjörer

Vad blir lönen efter skatt?

32 200 - 46 800 kr / månaden

Kvinnor tjänar 90% av vad män gör.

Tekniskt arbete

Löneutveckling Karttekniker

Snittlön 39 300 kr
Män 40 800 kr
Kvinnor 36 500 kr

Karttekniker: Ett Yrke med Lönsam Framtid

Att arbeta som Karttekniker, eller GIS- och kartingenjör, innebär att du kombinerar teknisk kunskap med geografisk information för att skapa detaljerade kartor och geografiska analyser. Detta är ett yrke som erbjuder en intressant arbetsvardag och goda framtidsutsikter.

Lönestatistik för Karttekniker

Snittlönen för en Karttekniker ligger på 39 300 kronor i månaden. Det finns dock en viss löneskillnad mellan könen: män tjänar i genomsnitt 40 800 kronor medan kvinnor tjänar 36 500 kronor. Det innebär att kvinnor tjänar cirka 90% av vad män gör inom detta yrke. Det är dock glädjande att se att snittlönen har ökat från 35900 till 39 300 kronor sedan den senaste mätningen.

Arbetsuppgifter och Ansvarsområden

Som Karttekniker arbetar du med att samla in, analysera och presentera geografiska data med hjälp av GIS (Geografiska Informationssystem). Ditt arbete kan inkludera allt från att skapa kartor för stadsplanering till att analysera geografiska trender och mönster. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på arbetsplats, men vanliga uppgifter inkluderar:

 • Insamling och bearbetning av geografiska data
 • Utveckling av digitala kartor och modeller
 • Analys av geografiska och rumsliga data
 • Samarbete med andra tekniska och planeringsavdelningar
 • Rapportering och presentation av analyser och kartor

Utbildning och Kompetenskrav

För att bli Karttekniker krävs oftast en högskoleutbildning inom GIS, geografi, kartografi eller liknande områden. Många universitet och högskolor erbjuder specialiserade program och kurser inom GIS och kartografi. Praktisk erfarenhet och färdigheter i olika GIS-programvaror är också mycket värdefulla.

Viktiga Kompetenser

För att lyckas som Karttekniker behöver du ha goda tekniska kunskaper samt en stark analytisk förmåga. Här är några av de viktigaste kompetenserna:

 • Färdigheter i GIS-programvaror som ArcGIS, QGIS eller liknande
 • Kunskap i kartografi och geografisk analys
 • Förmåga att tolka och analysera geografiska data
 • Goda kommunikationsfärdigheter för att presentera analyser
 • Problemlösningsförmåga och noggrannhet

Arbetsmarknadsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser bedöms möjligheterna till arbete som GIS- och kartingenjör vara medelstora på nationell nivå. På fem års sikt förväntas efterfrågan på dessa yrkesroller att öka jämfört med idag. Rekryteringssituationen karakteriseras av balans, vilket innebär att utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden är relativt jämnt fördelade.

Förmåner och Arbetsvillkor

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att företag och offentliga organisationer erbjuder förmåner som betald mobiltelefon, flexibla arbetstider och möjligheter till vidareutbildning. Detta kan inkludera betalda kurser i ny GIS-programvara eller andra relevanta kompetensutvecklingsmöjligheter.

Vad du ska Tänka på

Om du funderar på att bli Karttekniker, är det viktigt att du har ett genuint intresse för geografi och teknik. Det är också fördelaktigt att vara nyfiken och villig att kontinuerligt utveckla dina färdigheter inom nya teknologier och analysmetoder. Då arbetsmarknaden förväntas växa, är detta ett bra tillfälle att påbörja en karriär inom detta spännande och dynamiska område.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Karttekniker är 46800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Statliga sektorn och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 42500 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Karttekniker är 32200 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 34300 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Karttekniker har SSYK-koden 3117, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Elpriser i Sverige den 15-16 juli 2024
  Elpriset Mån, 15 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter