Säkerhetsvakt, flygplats lön

31 900 kr

Väktare och ordningsvakter

Vad blir lönen efter skatt?

29 400 - 35 100 kr / månaden

Kvinnor tjänar 94% av vad män gör.

Säkerhetsarbete

Löneutveckling Säkerhetsvakt, flygplats

Snittlön 31 900 kr
Män 32 300 kr
Kvinnor 30 500 kr

Lön för Säkerhetsvakt, flygplats

Som säkerhetsvakt på en flygplats har du en snittlön på 31 900 kronor i månaden. Det finns en viss löneskillnad mellan könen, där män tjänar i genomsnitt 32 300 kronor medan kvinnor tjänar 30 500 kronor. Kvinnors lön motsvarar cirka 94% av männens lön. Det är också värt att notera att snittlönen har ökat från 31 200 kronor till 31 900 kronor sedan den senaste mätningen.

Arbetsuppgifter för Säkerhetsvakt, flygplats

Som säkerhetsvakt på en flygplats har du ett stort ansvar för säkerheten på flygplatsområdet. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter inkluderar att genomföra säkerhetskontroller av passagerare, bagage och frakt. Du arbetar också med att övervaka flygplatsens säkerhetssystem och hantera eventuella incidenter som kan uppstå. Detta innebär att du måste vara vaksam, ha god uppmärksamhet på detaljer och kunna agera snabbt och effektivt vid behov.

Utbildning och kvalifikationer

För att arbeta som säkerhetsvakt på en flygplats krävs det vanligtvis en grundläggande väktarutbildning, som ofta tillhandahålls av arbetsgivaren. Utbildningen omfattar bland annat säkerhetskontroller, konflikthantering och första hjälpen. Många arbetsgivare erbjuder också fortbildning och specialiserade kurser för att hålla personalen uppdaterad med de senaste säkerhetsföreskrifterna och teknikerna.

Certifieringar och krav

Det är också vanligt att arbetsgivare kräver att du har en giltig säkerhetsprövning och eventuellt en bakgrundskontroll innan du kan börja arbeta. Vissa arbetsgivare kan även kräva att du har en viss fysisk kondition eftersom arbetet kan vara både fysiskt och psykiskt krävande.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är möjligheterna till arbete som väktare och ordningsvakt, inklusive säkerhetsvakter på flygplatser, stora. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad. Rekryteringssituationen kännetecknas av rekryteringssvårigheter trots att arbetslösheten och andelen deltidsarbetande inom yrket är hög.

Förmåner och arbetsvillkor

Många arbetsgivare erbjuder olika förmåner till sina säkerhetsvakter. Det kan handla om betald utbildning, vilket är en stor fördel då det innebär att du kan få den nödvändiga utbildningen utan kostnad. Andra förmåner kan inkludera betald mobiltelefon och uniform, samt tillgång till gym eller andra träningsfaciliteter.

Att tänka på om du vill bli Säkerhetsvakt, flygplats

Om du överväger en karriär som säkerhetsvakt på en flygplats är det viktigt att du är beredd på att arbeta i en miljö med höga säkerhetskrav och ibland stressiga situationer. Jobbet kräver god fysisk kondition, uppmärksamhet på detaljer och förmågan att snabbt lösa problem. Det är också en fördel om du har god kommunikationsförmåga och kan hantera konflikter på ett lugnt och professionellt sätt.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Säkerhetsvakt, flygplats är 35100 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en förgymnasial utbildning. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 35000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Säkerhetsvakt, flygplats är 29400 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 29500 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Säkerhetsvakt, flygplats har SSYK-koden 5413, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter