Rehabiliteringssekreterare lön

32 100 kr

Socialförsäkringshandläggare

Vad blir lönen efter skatt?

30 000 - 49 100 kr / månaden

Kvinnor tjänar 98% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Rehabiliteringssekreterare

Snittlön 32 100 kr
Män 32 700 kr
Kvinnor 32 000 kr

Lön och Arbete som Rehabiliteringssekreterare

Rehabiliteringssekreterare, även kända som socialförsäkringshandläggare, spelar en avgörande roll i samhället genom att stödja individer som behöver hjälp med socialförsäkringssystemet. Yrket är både utmanande och givande, och jag ska nu ge dig en djupare inblick i vad det innebär att arbeta inom detta område samt hur löneläget ser ut.

Arbetsuppgifter som Rehabiliteringssekreterare

Som rehabiliteringssekreterare arbetar du främst med att bedöma och handlägga ansökningar om olika typer av socialförsäkringsförmåner, såsom sjukpenning, rehabiliteringsersättning och aktivitetsersättning. Du har direktkontakt med klienter, vilket innebär att du behöver ha god kommunikationsförmåga och kunna ge stöd och vägledning. Arbetet innefattar även administration och dokumentation, vilket kräver noggrannhet och god organisationsförmåga.

Lönestatistik för Rehabiliteringssekreterare

Enligt den senaste statistiken ligger snittlönen för en rehabiliteringssekreterare på 32 100 kronor per månad. Det är en ökning från förra årets snittlön på 31 700 kronor. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är relativt små i detta yrke. Män tjänar i genomsnitt 32 700 kronor per månad medan kvinnor tjänar 32 000 kronor, vilket innebär att kvinnor tjänar 98 % av vad män gör.

Snittlön

32 100 kronor per månad

Män

32 700 kronor per månad

Kvinnor

32 000 kronor per månad

Utbildning och Kvalifikationer

För att arbeta som rehabiliteringssekreterare krävs det oftast en högskoleutbildning inom socialt arbete, samhällsvetenskap eller liknande områden. Erfarenhet från tidigare arbete inom socialförsäkringssystemet eller liknande arbetsuppgifter är ofta meriterande. Det är viktigt att ha goda kunskaper i lagar och regler inom socialförsäkringsområdet samt att kunna hantera känsliga och komplexa ärenden med empati och professionalism.

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsförmedlingen har inte gjort någon specifik bedömning av arbetsmarknadsutsikterna för rehabiliteringssekreterare på grund av begränsat underlag. Dock ingår yrket i en bredare yrkesgrupp inom administration, ekonomi och juridik, där arbetsmarknaden generellt sett är stabil.

Vad ska man tänka på?

Om du överväger en karriär som rehabiliteringssekreterare är det viktigt att vara medveten om att arbetet kan vara emotionellt krävande. Du kommer att möta människor i svåra livssituationer och det krävs att du har en god förmåga att hantera stress och visa empati. Samtidigt är noggrannhet och förmågan att följa regler och riktlinjer avgörande för att kunna utföra arbetet korrekt.

Eventuella Förmåner

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att rehabiliteringssekreterare har tillgång till förmåner som betalda utbildningar och kompetensutveckling för att hålla sig uppdaterade med lagar och regler. I vissa fall kan arbetsgivaren även erbjuda andra förmåner som friskvårdsbidrag och flexibel arbetstid.

Sammanfattningsvis är rehabiliteringssekreterare ett yrke som erbjuder en stabil lön och möjligheter till personlig utveckling. Det kräver dock en hög grad av ansvar och engagemang för att kunna hjälpa individer i behov av stöd och vägledning genom socialförsäkringssystemet.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Rehabiliteringssekreterare är 49100 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en Uppgifter saknas. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 38900 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Rehabiliteringssekreterare är 30000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 30400 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Rehabiliteringssekreterare har SSYK-koden 3353, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter