- Lönestatistik
- Provborrare
Provborrare lön
41 347 - 40 728 kr / månaden
Kvinnor tjänar 31567% av vad män gör.
Bygg & anläggning
Löneutveckling Provborrare
Utforska yrket Provborrare
Att arbeta som provborrare, även känt som brunnsborrare, innebär att man specialiserar sig på att borra i marken för att samla in prover. Dessa prover används för att analysera markens sammansättning och kvalitet. Arbetet kan även inkludera installation av brunnar för vatten eller andra ändamål. Den som funderar på att arbeta inom detta yrke bör ha ett intresse för geologi och tekniska processer, samt vara beredd på att arbeta i olika miljöer och väderförhållanden.
Lön för Provborrare
Genomsnittslönen för en provborrare ligger på 40 728 kronor i månaden. Trots att vi saknar specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom detta yrke, vet vi att kvinnor tjänar 31 567% av vad män gör, vilket tyder på en stor löneskillnad. Timanställda provborrarna tjänar i genomsnitt 245 kronor per timme, baserat på 166 arbetstimmar per månad. Jämfört med tidigare mätningar har snittlönen ökat något från 40 399 kronor.
Utbildning och kvalifikationer
För att bli provborrare krävs oftast en utbildning inom bygg och anläggning, med en inriktning mot borrteknik eller geoteknik. Det finns också specialiserade kurser och certifieringsprogram som erbjuds av olika yrkesskolor. Praktisk erfarenhet är mycket värdefull, och många arbetsgivare erbjuder utbildning på arbetsplatsen som en del av anställningen.
Arbetsförhållanden
Arbetsförhållandena för en provborrare kan variera kraftigt beroende på projektets karaktär och plats. Arbetet innebär ofta att man är utomhus och kan innebära resor till olika platser. Det är viktigt att vara medveten om säkerhetsföreskrifter och ha god fysisk kondition för att hantera den ibland krävande arbetsmiljön. Förmåner som betalda utbildningar och tillgång till nödvändig utrustning är vanliga inom branschen.
Framtidsutsikter och konkurrens
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen finns det begränsat underlag för att göra en exakt bedömning av framtidsutsikterna för provborraryrket. Yrket ingår i den bredare yrkesgruppen inom bygg och anläggning, där det generellt finns en stabil efterfrågan på arbetskraft. Det kan dock vara konkurrens om positionerna, särskilt i regioner med färre byggprojekt.
Sammanfattning av yrket Provborrare
Att arbeta som provborrare är ett tekniskt och utmanande yrke som kräver både teoretisk och praktisk kompetens inom borrteknik och geoteknik. Lönen är konkurrenskraftig och det finns möjligheter till karriärutveckling genom vidareutbildning och specialisering. Den som är intresserad av geologi och inte räds varierande arbetsmiljöer kan hitta ett givande yrke som provborrare.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Provborrare har SSYK-koden 8113, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Brunnsborrare m.fl.
-
Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning
-
Betongarbetare
-
Installationsmontör, sprinkler
VVS-montörer m.fl.
-
Produktionsingenjör, bygg och anläggning
Arbetsledare inom bygg, anläggning och gruva
-
Anläggningsarbetare
-
Kommun
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26