Plåtslagare, flygplan lön

32 200 kr

Tunnplåtslagare

Vad blir lönen efter skatt?

32 000 - 32 200 kr / månaden

Industriell tillverkning

Löneutveckling Plåtslagare, flygplan

Snittlön 32 200 kr
Män 32 300 kr
Kvinnor 0 kr

Yrket som Plåtslagare, flygplan

Att arbeta som plåtslagare inom flygplansindustrin innebär att du specialiserar dig på att arbeta med flygplanskonstruktion och reparationer. Din huvudsakliga uppgift är att forma, montera och reparera olika typer av plåtar som används i flygplansstrukturer. Detta arbete kräver både precision och noggrannhet då det handlar om att säkerställa flygsäkerheten.

Lön för Plåtslagare, flygplan

Snittlönen för en plåtslagare inom flygplansindustrin ligger på 32 200 kronor per månad. Det är en ökning från 31 300 kronor sedan den senaste mätningen. Män inom yrket tjänar i snitt 32 300 kronor per månad, medan vi saknar specifik löneuppgift för kvinnor. Lönen kan variera beroende på erfarenhet, arbetsplats och geografisk placering.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli plåtslagare inom flygplansindustrin krävs det att du har en grundläggande utbildning inom plåtslageri, ofta via gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot plåtslageri. Det är också vanligt att komplettera med specifika kurser inom flygplåtslageri för att få nödvändiga certifikat och behörigheter. Arbetsgivare kan ibland erbjuda betalda utbildningar för att säkerställa att deras anställda har rätt kompetens.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är arbetsmarknaden för plåtslagare inom flygplansindustrin god. Möjligheterna till arbete bedöms vara stora och efterfrågan förväntas vara oförändrad på fem års sikt. Samtidigt kännetecknas rekryteringssituationen av viss svårighet, då det finns ett potentiellt utflöde av yrkesverksamma.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Som plåtslagare arbetar du med att tillverka och reparera olika plåtdelar till flygplan. Detta inkluderar allt från att klippa och forma plåtar till att montera dem på flygplanet. Arbetsmiljön kan vara både i verkstad och på flygplats, och det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifter noggrant. Arbetet kan vara fysiskt krävande och kräver god fysisk kondition och hand-öga-koordination.

Att tänka på

Om du funderar på att bli plåtslagare inom flygplansindustrin, bör du vara beredd på att ständigt uppdatera dina kunskaper och färdigheter. Flygindustrin är en bransch där tekniken ständigt utvecklas och där säkerhetskraven är mycket höga. Ett intresse för teknik och mekanik är en stor fördel.

Förmåner

Inom detta yrke kan det finnas olika typer av förmåner beroende på arbetsgivare. Det kan inkludera betalda utbildningar för att säkerställa att du har de senaste certifikaten och kompetenserna. Andra förmåner kan vara tillgång till specialiserade verktyg och utrustning, samt ibland även betald mobiltelefon beroende på arbetsgivarens policy.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Plåtslagare, flygplan har SSYK-koden 7214, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter