Optometritekniker lön

28 200 kr

Optikerassistenter

Vad blir lönen efter skatt?

24 600 - 28 200 kr / månaden

Försäljning & inköp

Löneutveckling Optometritekniker

Snittlön 28 200 kr
Män 0 kr
Kvinnor 28 000 kr

Lön för Optometritekniker

Att arbeta som Optometritekniker, även kända som Optikerassistenter, kan vara ett givande yrkesval både ekonomiskt och yrkesmässigt. Snittlönen för en Optometritekniker ligger på 28 200 kr per månad. För kvinnor i yrket är snittlönen något lägre, 28 000 kr per månad. Det är värt att notera att snittlönen har ökat från 26 800 kr sedan förra året, vilket tyder på en positiv löneutveckling inom yrket.

Arbetsuppgifter

Som Optometritekniker arbetar man i nära samarbete med optiker och hjälper till med olika uppgifter i butiken eller kliniken. Detta kan inkludera att assistera vid synundersökningar, justera och reparera glasögon, samt hantera administrativa sysslor som bokning av tider och kundservice. Optometritekniker har även ansvar för att hålla ordning på optikerns utrustning och lager av kontaktlinser och glasögon.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli Optometritekniker krävs oftast en gymnasieutbildning, gärna med inriktning på vård och omsorg eller naturvetenskap. Det finns även specifika utbildningar och kurser för Optometritekniker som kan ge en bra grund att stå på. Arbetsgivare värdesätter praktisk erfarenhet, så det kan vara fördelaktigt att ha genomgått praktik eller ha arbetat inom optikbranschen tidigare.

Jobbmöjligheter och arbetsmarknad

Enligt den information vi fått från Arbetsförmedlingen är det svårt att göra en exakt bedömning av jobbmöjligheterna för Optometritekniker på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i yrkesgruppen för "Optikerassistenter" och har SSYK-kod 5224. Det finns ingen specifik prognos för rekryteringssituationen, men generellt kan vi anta att efterfrågan på vård- och hälsorelaterade yrken är stabil eller ökande.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att Optometritekniker kan få tillgång till betalda utbildningar och kurser för att hålla sig uppdaterade inom yrket. Andra potentiella förmåner kan inkludera rabatter på glasögon och kontaktlinser samt möjlighet till flexibla arbetstider.

Att tänka på om du vill bli Optometritekniker

Om du överväger att bli Optometritekniker är det viktigt att du har ett intresse för ögonhälsa och kundservice. Du bör vara noggrann och ha god hand med människor, då en stor del av arbetet innebär direktkontakt med kunder. Ett tekniskt intresse kan också vara en fördel, eftersom yrket kan innebära att hantera och justera optisk utrustning.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Optometritekniker har SSYK-koden 5224, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter