Önologikonsult lön

32 805 kr

Provsmakare och kvalitetsbedömare

Vad blir lönen efter skatt?

33 548 - 32 805 kr / månaden

Kvinnor tjänar 27234% av vad män gör.

Industriell tillverkning

Löneutveckling Önologikonsult

Vad gör en Önologikonsult?

En önologikonsult arbetar med att analysera, provsmaka och bedöma kvaliteten på vin. Detta innebär att man hjälper vingårdar och vinerier att förbättra sin produktionsprocess och slutprodukt. Konsulten kan också ge råd om lagring, blandning och marknadsföring av vin. En önologikonsult kombinerar passion för vin med djup kunskap om vinframställning och kemiska processer.

Lön för Önologikonsulter

Snittlönen för en önologikonsult ligger på 32 805 kronor per månad. Detta är en ökning från tidigare snittlön på 32 540 kronor. Vi saknar specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom yrket, men det är känt att kvinnor tjänar 27 234 procent av vad män gör, vilket tyder på en stor lönediskrepans mellan könen.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli önologikonsult krävs det oftast en akademisk utbildning inom önologi eller vinvetenskap. Många universitet och högskolor erbjuder specialiserade program och kurser inom detta område. Praktik på vingårdar och vinerier är också en viktig del av utbildningen för att få praktisk erfarenhet. Vissa arbetsgivare kan även erbjuda betalda utbildningar och kurser för att vidareutveckla sina anställda.

Förutsättningar för att få jobb som Önologikonsult

Jobbmöjligheterna för en önologikonsult varierar beroende på region och efterfrågan. De största chanserna att få arbete finns i vinproducerande områden, både inom Sverige och internationellt. Erfarenhet och nätverk inom branschen kan avsevärt öka chanserna att få ett jobb. Dessutom kan ytterligare kvalifikationer som certifieringar och deltagande i vinprovningstävlingar vara meriterande.

Förmåner inom yrket

Förmånerna inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare och anställningsvillkor. Det är inte ovanligt att önologikonsulter får tillgång till betalda utbildningar och kurser för att vidareutveckla sin kompetens inom området. Andra förmåner kan inkludera betald mobiltelefon, reseersättning och möjligheten att delta i exklusiva vinprovningar och branschevenemang.

Tips för dig som vill bli Önologikonsult

Om du är intresserad av att bli önologikonsult är det viktigt att ha en stor passion för vin och en stark vilja att lära dig mer om vinets vetenskap. Att bygga ett nätverk inom branschen kan också vara avgörande för att hitta jobbmöjligheter. Praktik och erfarenhet från vingårdar och vinerier är ovärderliga för att få en fot in i branschen. Tänk också på att hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna och forskningen inom vinframställning.

Lön fördelat på ålder och sektor
Lön per sektor
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Önologikonsult har SSYK-koden 7613, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige
    Elpriset Fre, 20 sep 2024 - 13:01
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna ökar, Vänsterpartiet tappar
    Opinionen Tors, 12 sep 2024 - 19:35
  • Inflationen - Inflationen i Augusti 2024: KPIF sjönk till 1,2%
    Inflationen Tors, 12 sep 2024 - 08:36
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld minskar till 16,83% av BNP
    Statsskulden Mån, 9 sep 2024 - 10:07
  • Yrken - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Yrken Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Styrräntan - Riksbanken sänker styrräntan till 3,5%: Vad betyder det för hushållen?
    Styrräntan Tis, 20 aug 2024 - 16:00
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter