Motorbyggare lön

31 100 kr

Fordonsmontörer

Vad blir lönen efter skatt?

28 800 - 32 200 kr / månaden

Kvinnor tjänar 92% av vad män gör.

Industriell tillverkning

Löneutveckling Motorbyggare

Snittlön 31 100 kr
Män 31 400 kr
Kvinnor 28 800 kr

Motorbyggare: Lön och Arbetsmöjligheter

Att arbeta som motorbyggare, även känd som fordonsmontör, innebär att man monterar och reparerar motorer och andra tekniska komponenter för fordon. Detta yrke kräver noggrannhet, teknisk kunskap och en passion för motorer och fordon.

Lön för Motorbyggare

Snittlönen för en motorbyggare i Sverige är 31 100 kronor per månad. Det finns en viss löneskillnad mellan könen, där män i genomsnitt tjänar 31 400 kronor medan kvinnor tjänar 28 800 kronor. Detta innebär att kvinnor tjänar cirka 92% av vad män gör inom yrket. Det är även värt att notera att snittlönen har ökat något från 31 000 kronor sedan förra året.

Arbetsuppgifter för Motorbyggare

Som motorbyggare kommer du att arbeta med att montera, justera och reparera motorer och andra mekaniska delar i fordon. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på arbetsplatsen, men inkluderar ofta diagnostisering av problem, byte av delar och säkerställande av att motorerna fungerar korrekt. Arbetet kan vara både fysiskt krävande och tekniskt utmanande.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli motorbyggare krävs oftast en gymnasial utbildning inom fordons- och transportprogrammet, med inriktning på personbilsteknik eller liknande. Efter gymnasiet kan det vara fördelaktigt att genomgå vidareutbildningar eller specialiserade kurser för att öka dina chanser på arbetsmarknaden. Praktisk erfarenhet, antingen genom praktikplatser eller som lärling, är också mycket värdefull.

Förutsättningar för att Få ett Jobb

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser bedöms möjligheterna till arbete som fordonsmontör vara stora nationellt. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad, vilket innebär att yrket har en stabil framtid. Rekryteringssituationen kännetecknas dock av rekryteringssvårigheter, samtidigt som många lämnar yrket. Detta skapar paradoxala förhållanden där det både finns behov av ny arbetskraft och ett ständigt utflöde av anställda.

Förmåner och Arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för motorbyggare kan variera beroende på arbetsgivare. Vissa arbetsplatser erbjuder förmåner som betalda utbildningar för att hålla personalen uppdaterad med den senaste tekniken och metoderna. Detta kan vara en stor fördel för den som vill utvecklas inom yrket. Andra vanliga förmåner kan inkludera betald mobiltelefon och verktygsbidrag.

Vad man bör Tänka på som Motorbyggare

Om du är intresserad av att arbeta som motorbyggare är det viktigt att vara tekniskt intresserad och ha en god förståelse för mekaniska system. Fysisk uthållighet och noggrannhet är också viktiga egenskaper, då arbetet kan vara både krävande och detaljerat. Att hålla sig uppdaterad med nya teknologier och metoder inom fordonsindustrin kan också ge dig en fördel på arbetsmarknaden.

Sammanfattning

Motorbyggare är ett yrke med stabila framtidsutsikter och goda möjligheter till arbete. Med en snittlön på 31 100 kronor per månad och en stadig efterfrågan på arbetskraft, erbjuder yrket både säkerhet och potential för utveckling. Genom att skaffa rätt utbildning och erfarenhet kan du få en framgångsrik karriär inom detta tekniska och spännande område.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Motorbyggare är 32200 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 28800 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Motorbyggare är 28800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 31000 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Motorbyggare har SSYK-koden 8211, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter