Bild som illustrerar Lärare, dans, teater, drama, grundskola

Lärare, dans, teater, drama, grundskola lön

37 700 kr

Grundskollärare

Vad blir lönen efter skatt?

26 000 - 39 600 kr / månaden

Kvinnor tjänar 102% av vad män gör.

Pedagogiskt arbete

Löneutveckling Lärare, dans, teater, drama, grundskola

Snittlön 37 700 kr
Män 37 100 kr
Kvinnor 38 000 kr
Yrket Lärare, dans, teater, drama, grundskola och dess lön

Lärare i dans, teater och drama i grundskolan: En översikt

Att arbeta som lärare i dans, teater och drama i grundskolan innebär att du får möjligheten att inspirera unga elever genom estetiska uttryck. Dessa ämnen är viktiga för elevernas kreativa utveckling och bidrar till deras övergripande utbildning. Som lärare inom dessa områden kommer du att planera och genomföra lektioner som kombinerar teori och praktik, samt uppmuntra elever att utveckla sina talanger och självförtroende.

Lönestatistik för lärare i dans, teater och drama

Snittlönen för yrket Lärare i dans, teater och drama i grundskolan ligger på 37 700 kronor per månad. Det finns en viss löneskillnad mellan könen där män i genomsnitt tjänar 37 100 kronor medan kvinnor tjänar 38 000 kronor. Detta innebär att kvinnor tjänar 102% av vad män gör inom samma yrke. Under det senaste året har snittlönen ökat från 36 600 kronor till 37 700 kronor, vilket visar en positiv löneutveckling för yrket.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli lärare i dans, teater och drama i grundskolan krävs det att du har en lärarexamen med inriktning mot dessa ämnen. Utbildningen omfattar både pedagogiska teorier och praktiska moment där du lär dig hur du bäst undervisar och inspirerar elever i estetiska ämnen. Det är även viktigt att du har en stark passion för konstformerna och kan förmedla detta till dina elever.

Jobbmöjligheter och arbetsmarknad

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser bedöms möjligheterna till arbete som grundskollärare vara medelstora nationellt. På fem års sikt förväntas efterfrågan på grundskollärare minska jämfört med idag. Rekryteringssituationen kännetecknas av balans, vilket innebär att tillgången på utbildade lärare motsvarar efterfrågan.

Förmåner och arbetsvillkor

Inom yrket kan det förekomma olika förmåner beroende på arbetsgivaren. Det kan exempelvis handla om betalda utbildningar för att vidareutveckla dina kunskaper, vilket är en stor fördel för dem som vill hålla sig uppdaterade med de senaste pedagogiska trenderna. Andra förmåner kan inkludera tjänstemobil eller andra arbetsredskap som underlättar din dagliga verksamhet.

Vad man bör tänka på

Om du överväger att arbeta som lärare i dans, teater och drama i grundskolan, är det viktigt att du är förberedd på att engagera och motivera elever i deras kreativa utveckling. Du bör vara flexibel och anpassningsbar, eftersom undervisning i estetiska ämnen ofta kräver att du kan hantera olika typer av elever och inlärningssituationer. Dessutom är det viktigt att du själv har ett starkt intresse och engagemang för ämnena du undervisar i.

Sammanfattningsvis erbjuder yrket som lärare i dans, teater och drama i grundskolan en inspirerande och varierad arbetsmiljö med möjlighet att påverka unga människors liv positivt. Med en stabil löneutveckling och goda möjligheter till vidareutbildning är detta ett givande karriärval för den som har en passion för estetiska ämnen och undervisning.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Lärare, dans, teater, drama, grundskola är 39600 kr. Både män och kvinnor inom detta yrke har samma högsta lön och arbetar som privatanställd tjänsteman.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Lärare, dans, teater, drama, grundskola är 26000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 26400 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Lärare, dans, teater, drama, grundskola har SSYK-koden 2341, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter