Kraftstationsmaskinist lön

36 300 kr

Drifttekniker vid värme- och vattenverk

Vad blir lönen efter skatt?

29 000 - 43 900 kr / månaden

Kvinnor tjänar 94% av vad män gör.

Installation & drift/underhåll

Löneutveckling Kraftstationsmaskinist

Snittlön 36 300 kr
Män 36 500 kr
Kvinnor 34 300 kr

Lön för Kraftstationsmaskinist

Snittlönen för en Kraftstationsmaskinist ligger på 36 300 kronor i månaden. Män inom yrket tjänar i genomsnitt 36 500 kronor medan kvinnor tjänar 34 300 kronor, vilket innebär att kvinnor tjänar cirka 94% av vad män gör. Jämfört med förra året har snittlönen ökat från 35 300 till 36 300 kronor, vilket visar en positiv löneutveckling.

Arbetsuppgifter för Kraftstationsmaskinist

Som kraftstationsmaskinist, även känd som drifttekniker vid värme- och vattenverk, ansvarar du för driften och övervakningen av kraftverk och anläggningar som producerar energi. Arbetsuppgifterna inkluderar att kontrollera och justera maskiner och utrustning, utföra underhåll och reparationer samt säkerställa att anläggningarna fungerar effektivt och säkert. Det är ett tekniskt avancerat yrke som kräver noggrannhet och en god förståelse för tekniska system.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli kraftstationsmaskinist krävs oftast en teknisk utbildning på gymnasienivå, till exempel en utbildning inom energiteknik eller driftteknik. Efter gymnasiet kan man även genomgå vidareutbildning på yrkeshögskola. Många arbetsgivare värdesätter också praktisk erfarenhet inom området, vilket kan erhållas genom praktik eller lärlingsplatser. Certifieringar och specialutbildningar inom specifika tekniska områden kan också vara en fördel.

Förutsättningar för att få jobb

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser bedöms möjligheterna till arbete som kraftstationsmaskinist vara medelstora på nationell nivå. Rekryteringssituationen kännetecknas av balans, och efterfrågan på yrket förväntas vara oförändrad de kommande fem åren. Den tekniska utvecklingen och automatiseringen inom branschen kan påverka efterfrågan, men behovet av kompetenta drifttekniker kommer sannolikt att kvarstå.

Vad man bör tänka på

Om du överväger att arbeta som kraftstationsmaskinist bör du vara beredd på att arbeta i skift, eftersom kraftverk och anläggningar ofta har verksamhet dygnet runt. Det är också viktigt att ha en god fysisk kondition, då arbetet kan vara fysiskt krävande. Teknisk kompetens och problemlösningsförmåga är avgörande för att lyckas i yrket. Säkerhet är en central aspekt, så det är viktigt att noggrant följa säkerhetsföreskrifter och rutiner.

Förmåner och arbetsvillkor

Inom yrket som kraftstationsmaskinist kan det finnas olika förmåner beroende på arbetsgivare. Vissa företag erbjuder betald vidareutbildning, vilket kan vara en stor fördel för den som vill utvecklas inom sitt yrke. Andra vanliga förmåner kan inkludera tjänstepension, friskvårdsbidrag och i vissa fall även betald mobiltelefon. Dessa förmåner varierar dock och är inte garanterade på alla arbetsplatser.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Kraftstationsmaskinist är 43900 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 41700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Kraftstationsmaskinist är 29000 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Statliga sektorn och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 30800 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kraftstationsmaskinist har SSYK-koden 8191, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter