Insjöfiskare lön

Fiskare

Vad blir lönen efter skatt?

Naturbruk

Arbeta som Insjöfiskare

Att arbeta som insjöfiskare innebär att man ägnar sig åt fångst av fisk i sjöar och andra sötvattensområden. Detta yrke kräver en kombination av fysisk uthållighet, kunskap om fiskbestånd och en god förståelse för ekosystemet man arbetar i. Som insjöfiskare kan man arbeta självständigt eller vara anställd av företag som bedriver fiskeverksamhet.

Arbetsuppgifter

Insjöfiskare sätter ut och tar upp nät, rensar och sorterar fångsten samt förbereder fisken för försäljning eller vidare bearbetning. Man kan även behöva underhålla båtar och fiskeutrustning samt hålla koll på fiskebestånd och följa gällande regler och kvoter för fiske.

Utbildning och kompetens

För att bli insjöfiskare krävs ingen formell utbildning, men det kan vara fördelaktigt att ha genomgått utbildningar inom fiske och vattenbruk. Praktisk erfarenhet och kunskap om lokala vatten är också värdefullt. Det finns yrkesutbildningar och kurser som erbjuder grundläggande kunskaper inom fiske och vattenbruk.

Lön

Enligt den senaste mätningen saknas specifika löneuppgifter för insjöfiskare, och snittlönen har rapporterats som 0 kronor. Detta kan bero på att många insjöfiskare arbetar som egenföretagare och deras inkomster kan variera kraftigt beroende på fångster och marknadspriser.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Arbetsförmedlingens prognos för yrket fiskare, där insjöfiskare ingår, är begränsad på grund av otillräckligt underlag. Det finns därför ingen specifik bedömning av jobbutsikterna för insjöfiskare. Generellt sett kan yrket vara säsongsbetonat och påverkas av miljö- och klimatförändringar samt regleringar inom fiskeribranschen.

Förutsättningar för att få ett jobb

Att få ett jobb som insjöfiskare kan vara utmanande, särskilt för den som vill arbeta som anställd. Många insjöfiskare väljer att starta egen verksamhet, vilket kräver initial investering i båt och utrustning samt tillstånd för fiske. Det är viktigt att ha en god affärsplan och förståelse för marknaden.

Förmåner

Förmåner inom yrket varierar beroende på anställningsform. För egenföretagare kan förmånerna inkludera flexibilitet i arbetstider och möjligheten att driva sin egen verksamhet. För anställda kan det finnas förmåner som betald utbildning och tillgång till nödvändig utrustning och arbetskläder.

Vad man bör tänka på

Att arbeta som insjöfiskare kräver en god fysisk kondition och beredskap att arbeta utomhus under varierande väderförhållanden. Det är också viktigt att ha kännedom om och följa de regler och kvoter som gäller för fiske i det aktuella området. Arbetet kan vara ensamt och kräver både självdisciplin och en passion för natur och fiske.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Insjöfiskare har SSYK-koden 6222, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter