Bild som illustrerar Inrednings- och dekorbyggare

Inrednings- och dekorbyggare lön

33 000 kr

Fin-, inrednings- och möbelsnickare

Vad blir lönen efter skatt?

32 800 - 33 000 kr / månaden

Hantverksyrken

Löneutveckling Inrednings- och dekorbyggare

Snittlön 33 000 kr
Män 33 200 kr
Kvinnor 0 kr
Yrket Inrednings- och dekorbyggare och dess lön

Inrednings- och dekorbyggare: Lön och Arbetets Natur

Att jobba som inrednings- och dekorbyggare innebär att man arbetar med att skapa och montera inredningar samt dekorativt snickeri för olika typer av miljöer. Det här yrket kräver en känsla för detaljer och precision, och det är ofta en del av den större yrkeskategorin för fin-, inrednings- och möbelsnickare. Det är ett hantverksyrke där kreativitet och praktiskt handlag går hand i hand.

Vad tjänar en Inrednings- och dekorbyggare?

Snittlönen för en inrednings- och dekorbyggare ligger på 33 000 kronor i månaden. Det är en ökning från tidigare 30 400 kronor. För män i yrket är genomsnittslönen något högre, på 33 200 kronor. För timanställda motsvarar det en timlön på cirka 198 kronor, baserat på en arbetsmånad med 166 timmar. Det är dock viktigt att notera att vi saknar detaljerade löneuppgifter för kvinnor i detta yrke, vilket är något som borde utforskas vidare.

Framtidsutsikter och Arbetsmarknad

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen bedöms möjligheterna till arbete som inrednings- och dekorbyggare vara små, och rekryteringssituationen kännetecknas av överskott. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad. Detta innebär att konkurrensen kan vara hård och det är viktigt att ha rätt kvalifikationer och erfarenhet för att utmärka sig på arbetsmarknaden.

Utmaningar inom Yrket

Yrket som inrednings- och dekorbyggare kan vara fysiskt krävande, och det kräver en god känsla för estetik och design. Arbetet kan också innebära att man behöver arbeta i varierande miljöer och ibland under tidspress för att möta deadlines.

Arbetsförhållanden

Arbetsförhållandena kan variera beroende på projektets art och omfattning. Det kan handla om allt från att arbeta i verkstäder till att montera inredning direkt på plats hos kunder. Flexibilitet och förmåga att arbeta i team är ofta viktiga egenskaper.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli inrednings- och dekorbyggare är det vanligt att man har en utbildning inom fin- eller möbelsnickeri. Många börjar sin karriär genom att gå en yrkesutbildning, exempelvis på gymnasiets hantverksprogram med inriktning snickeri, eller genom en vuxenutbildning. Praktisk erfarenhet och gesällbrev kan också vara meriterande och öka möjligheterna till anställning.

Viktiga Kompetenser
  • Kreativitet och känsla för design
  • Teknisk skicklighet och precision
  • Förmåga att arbeta självständigt och i team
  • Tålamod och noggrannhet
  • Flexibilitet och anpassningsförmåga

Förmåner och Arbetsvillkor

Inrednings- och dekorbyggare kan ibland erbjudas förmåner som betalda utbildningar för att fördjupa sin kompetens inom specifika tekniker eller material. Däremot är det inte alltid vanligt med förmåner som betald mobil eller arbete hemifrån, då yrket ofta kräver fysisk närvaro för att utföra arbetet.

Sammanfattning

Att arbeta som inrednings- och dekorbyggare kan vara ett givande yrke för den som har en passion för hantverk och design. Med en snittlön på 33 000 kronor i månaden ligger yrket på en bra nivå ekonomiskt, även om det finns en viss konkurrens på arbetsmarknaden. Utbildning och erfarenhet är centrala för att lyckas i detta yrke, och trots att framtidsutsikterna inte visar på någon ökad efterfrågan, kan rätt kompetens och kreativitet göra en inrednings- och dekorbyggare mycket eftertraktad.

Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
35-44 31800 kr 31900 kr
45-54 33300 kr 33400 kr
Snitt 32800 kr 33000 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Inrednings- och dekorbyggare har SSYK-koden 7522, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Nationellt bedöms möjligheterna till arbete som fin-, inrednings- och möbelsnickare vara små. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad.

Nationellt bedöms rekryteringssituationen för fin-, inrednings- och möbelsnickare kännetecknas av överskott. På fem års sikt förväntas efterfrågan på fin-, inrednings- och möbelsnickare vara oförändrad.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Lediga jobb
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter