- Lönestatistik
- Fiskodlare
Fiskodlare lön
Naturbruk
Arbeta som Fiskodlare
Som fiskodlare arbetar man med att odla fisk för kommersiellt bruk. Detta innebär att övervaka fiskens tillväxt, utfodra dem, kontrollera vattenkvaliteten och säkerställa att fiskarna hålls friska. Arbetet kan ske både i sötvatten och saltvatten och omfattar ofta såväl dagliga rutiner som långsiktiga planer för att optimera odlingsprocessen.
Lön för Fiskodlare
Tyvärr saknar vi specifika löneuppgifter för både män och kvinnor inom yrket fiskodlare. Den senaste mätningen visar att snittlönen är 0 kr, vilket tyder på att det inte finns tillräckligt med data för att fastställa en genomsnittlig lön för denna yrkesgrupp. I vissa fall kan lönen variera beroende på arbetsgivare, geografisk plats och erfarenhetsnivå.
Utbildning och Förutsättningar
För att bli fiskodlare krävs oftast en utbildning inom naturbruk med inriktning på vattenbruk. Det finns gymnasieprogram som erbjuder denna inriktning, och även vissa högskolor erbjuder kurser inom området. Praktisk erfarenhet är mycket värdefull och det kan vara en fördel att ha arbetat inom jordbruk eller skogsbruk tidigare. Det är också viktigt att ha en god förståelse för biologi och ekologi.
Vad man ska tänka på
Om du är intresserad av att arbeta som fiskodlare bör du vara beredd på att arbetet ofta innebär tidiga morgnar och helgarbete. Det är också fysiskt krävande och kräver god hälsa och kondition. Att ha ett intresse för djur och natur är en klar fördel, liksom att kunna arbeta självständigt och i team.
Jobbmöjligheter och Rekryteringssituation
Enligt Arbetsförmedlingen finns det begränsat underlag för att göra en bedömning av jobbmöjligheterna och rekryteringssituationen för fiskodlare. Det kan dock vara en nischad bransch med specifika krav på kompetens och erfarenhet.
Förmåner
Eftersom vi saknar specifik information om förmåner inom yrket fiskodlare kan vi inte uttala oss om eventuella betalda utbildningar eller andra förmåner. Vanligtvis kan anställda inom naturbruk och vattenbruk få tillgång till viss utbildning och utrustning som en del av anställningen.
Sammanfattning
Yrket som fiskodlare är ett speciellt och nischat yrkesval som kräver specifik utbildning och erfarenhet. Snittlönen är för närvarande odefinierad på grund av brist på data. Jobbmöjligheterna är svåra att bedöma, men yrket kan erbjuda en intressant och givande arbetsdag för den som är passionerad om djur och natur.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Fiskodlare har SSYK-koden 6221, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Ladugårdsföreståndare, lantbrukets husdjur
Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur
-
Skogsarbetare
-
Uppfödare och skötare av sällskapsdjur
-
Bärplockare och plantörer m.fl.
-
Lantbruksinspektor, blandad drift
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Plantskoleägare, färre än 5 anställda
Trädgårdsodlare
-
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26