Finansråd lön

79 816 kr

Politiker

Vad blir lönen efter skatt?

96 500 - 110 400 kr / månaden

Chefer & ledare

Löneutveckling Finansråd

Vad innebär det att arbeta som Finansråd?

Att arbeta som Finansråd innebär att man har en central roll i den ekonomiska och finansiella styrningen inom en kommun, region eller statlig myndighet. Finansråd är ofta politiskt tillsatta och ansvarar för att utforma och följa upp budgetar, ekonomiska planer och finansiella strategier. Arbetsuppgifterna kan inkludera att analysera ekonomiska trender, ge råd till beslutsfattare, och säkerställa att organisationens resurser används på ett effektivt och hållbart sätt.

Lön för Finansråd

Snittlönen för Finansråd ligger på 79 816 kr per månad, vilket markerar en ökning från tidigare 77 264 kr. Det saknas specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom yrket, men den generella löneutvecklingen visar en positiv trend. Löneförmåner kan variera beroende på arbetsgivare och arbetsort, men det är inte ovanligt att Finansråd har tillgång till tjänsteförmåner som betalda utbildningar och ibland även tjänstemobil.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli Finansråd krävs ofta en högre akademisk utbildning inom ekonomi, finans eller statsvetenskap. Många som arbetar inom detta yrke har en magister- eller masterexamen. Erfarenhet från tidigare arbete inom ekonomi, budgetering eller politiska organisationer är också en stor fördel. Vissa arbetsgivare kan också kräva specifika certifieringar eller ytterligare utbildningar inom offentlig förvaltning.

Förutsättningar för att få ett jobb som Finansråd

För att lyckas som Finansråd är det viktigt att ha en god analytisk förmåga och kunna tolka komplex ekonomisk information. Man bör också ha starka kommunikationsfärdigheter, både muntligt och skriftligt, för att kunna presentera ekonomiska rapporter och rekommendationer till politiker och andra beslutsfattare. En förståelse för politiska processer och hur offentliga organisationer fungerar är också avgörande.

Vad man ska tänka på om man önskar jobba som Finansråd

Att arbeta som Finansråd innebär ofta att man befinner sig i en politiskt laddad miljö, vilket kräver att man kan navigera och hantera politiska relationer och konflikter. Det är också viktigt att vara beredd på att arbetsbelastningen kan variera kraftigt, särskilt i samband med budgetprocesser och ekonomiska kriser. Flexibilitet och stresstålighet är därför viktiga egenskaper.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Finansråd är 110400 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 108900 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Finansråd är 96500 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 110100 kr.
Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Finansråd har SSYK-koden 1111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige
  Elpriset Ons, 24 jul 2024 - 15:01
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter