Bild som illustrerar CAD-ritare, bygg och anläggning

CAD-ritare, bygg och anläggning lön

45 900 kr

Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning

Vad blir lönen efter skatt?

40 700 - 51 300 kr / månaden

Kvinnor tjänar 93% av vad män gör.

Bygg & anläggning

Löneutveckling CAD-ritare, bygg och anläggning

Snittlön 45 900 kr
Män 46 600 kr
Kvinnor 43 300 kr
Yrket CAD-ritare, bygg och anläggning och dess lön

Introduktion till yrket som CAD-ritare inom bygg och anläggning

CAD-ritare, en förkortning för Computer-Aided Design, spelar en kritisk roll inom bygg- och anläggningsbranschen. Dessa tekniker använder specialiserad mjukvara för att skapa tekniska ritningar och planer som används i konstruktion av byggnader och infrastruktur. Deras arbete är avgörande för att säkerställa noggrannhet och effektivitet i byggprocessen.

Lönesituationen för CAD-ritare inom bygg och anläggning

Snittlönen för CAD-ritare inom bygg och anläggning är idag 45 900 kr, vilket visar på en ökning från föregående års 44 000 kr. Denna löneutveckling speglar en växande efterfrågan och värdering av deras tekniska kompetens inom sektorn. Löneskillnaderna mellan könen är också märkbara, där män i genomsnitt tjänar 46 600 kr medan kvinnor tjänar 43 300 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 93% av vad män gör.

Faktorer som påverkar lönen

Lönen för en CAD-ritare kan påverkas av flera faktorer inklusive erfarenhet, geografisk plats, och den specifika arbetsgivarens storlek och bransch. Förmåner som betalda vidareutbildningar eller betald mobiltelefon kan också påverka den totala ersättningspaketen.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli CAD-ritare krävs oftast en relevant utbildning inom teknik eller design, såsom en högskoleexamen i teknisk ritning, byggnadsteknik eller liknande. Många arbetsgivare efterfrågar också praktisk erfarenhet av CAD-programvara som AutoCAD eller Revit. Fortlöpande utbildning är viktig, då tekniken ständigt utvecklas och nya mjukvaror och metoder introduceras i branschen.

Vägen till anställning

Förutom formell utbildning, är erfarenhet av projektarbete och praktiska färdigheter inom CAD ritning högt värderade av arbetsgivare. Praktikplatser eller lärlingsprogram inom bygg- och anläggningssektorn kan vara en god väg att skaffa nödvändig erfarenhet.

Arbetsmiljö och karriärmöjligheter

CAD-ritare inom bygg och anläggning arbetar ofta i dynamiska miljöer där projekten varierar i storlek och komplexitet. Karriärvägar kan leda till mer avancerade positioner som projektledare eller specialistroller inom specifika områden av byggteknik. Möjligheten till vidareutbildning och specialisering kan ytterligare förbättra karriärutsikterna och löneutvecklingen.

Vad man bör tänka på

Att arbeta som CAD-ritare kräver noggrannhet och ett öga för detaljer, samt förmågan att arbeta under press för att möta deadlines. Det är också viktigt att kunna samarbeta med andra yrkesgrupper som ingenjörer och arkitekter för att säkerställa att ritningarna uppfyller alla tekniska krav och standarder.

Sammanfattning

Att vara CAD-ritare inom bygg och anläggning är både utmanande och givande, med goda möjligheter till både personlig och professionell utveckling. Med rätt utbildning och inställning kan detta yrke erbjuda en stabil karriär med konkurrenskraftig lön och möjlighet till fortsatt lärande och utveckling.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en CAD-ritare, bygg och anläggning är 51300 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 51200 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en CAD-ritare, bygg och anläggning är 40700 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 43000 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket CAD-ritare, bygg och anläggning har SSYK-koden 3112, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige - 11 och 12 juli 2024
  Elpriset Tors, 11 jul 2024 - 13:01
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter