Brevbärare lön

Brevbärare och postterminalarbetare

Vad blir lönen efter skatt?

Transport

Brevbärare: Lön och Arbete

Att arbeta som brevbärare innebär att du ansvarar för att leverera post och paket till hushåll och företag. Det är ett yrke som kräver noggrannhet, punktlighet och en god fysisk kondition, eftersom arbetet ofta innebär många timmars promenad eller cykling varje dag.

Lön för Brevbärare

Tyvärr har vi för närvarande ingen tillgänglig information om snittlönen för yrket brevbärare. Den senaste mätningen visade att snittlönen är 0 kr, vilket innebär att vi inte har tillräckligt med data för att ge en korrekt bild av löneutvecklingen. Vi saknar också specifika löneuppgifter för både män och kvinnor inom detta yrke.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli brevbärare krävs oftast ingen särskild utbildning utöver gymnasiekompetens. Många arbetsgivare erbjuder internutbildningar där du får lära dig de specifika rutiner och arbetsuppgifter som ingår i yrket. Det är en fördel om du har god fysisk kondition, eftersom arbetet kan vara fysiskt krävande. Att ha en körkortsbehörighet för bil eller moped kan också vara ett krav beroende på arbetsplats.

Arbetsuppgifter

Som brevbärare ansvarar du för att sortera och leverera post till rätt mottagare. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på arbetsgivare och arbetsplats, men inkluderar vanligtvis:

 • Sortering av post och paket
 • Leverans av post och paket till hushåll och företag
 • Hantera rekommenderad post och andra speciella försändelser
 • Kommunikation med kunder vid problem eller frågor

Förutsättningar och Förmåner

Arbetet som brevbärare kan innebära både för- och nackdelar. En av de stora fördelarna är att man får vara ute mycket och får mycket motion. Det kan också vara tillfredsställande att veta att man utför en viktig samhällstjänst. På minussidan finns det faktum att arbetet kan vara fysiskt krävande och ibland stressigt, särskilt under högsäsong för postleveranser.

Vissa arbetsgivare erbjuder förmåner som exempelvis betalda utbildningar för att förbättra dina färdigheter och kunskaper inom yrket. I vissa fall kan du också få tillgång till arbetskläder och andra nödvändiga verktyg som mobiltelefoner och cyklar.

Framtidsutsikter

Det finns begränsad information om framtidsutsikterna för yrket brevbärare. Enligt Arbetsförmedlingens bedömning finns det inte tillräckligt med underlag för att göra en noggrann prognos för yrket. Det är viktigt att notera att yrket ingår i en bredare yrkesgrupp inom transport, distribution och lager, vilket kan påverka bedömningen.

Att arbeta som brevbärare kan vara ett givande yrkesval för den som trivs med att vara ute mycket och inte har något emot att utföra fysiskt arbete. Det är också en bra möjlighet för den som söker ett flexibelt arbete med möjligheter till internutbildning.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Brevbärare har SSYK-koden 4420, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter