- Lönestatistik
- Blockgjutare
Blockgjutare lön
34 538 - 34 662 kr / månaden
Kvinnor tjänar 24758% av vad män gör.
Hantverksyrken
Löneutveckling Blockgjutare
Vad gör en blockgjutare?
Att arbeta som blockgjutare innebär att man är en specialist inom hantverk, med fokus på att tillverka block av olika material. Block används ofta inom musikinstrumenttillverkning och andra konsthantverk. En blockgjutare behöver ha en god förståelse för materiallära och teknik, då arbetet kan innefatta att forma och bearbeta material som trä, metall eller gips. Precis som många andra hantverksyrken kräver arbetet som blockgjutare noggrannhet, kreativitet och ett öga för detaljer.
Blockgjutare lön
Det är viktigt att veta vad man kan förvänta sig i lön inom detta yrke. I genomsnitt tjänar en blockgjutare 34 662 kronor i månaden. Det har skett en liten ökning i snittlönen från tidigare 34 382 kronor. För timanställda blockgjutare ligger genomsnittet på cirka 208 kronor per timme, vilket baseras på en vanlig arbetsmånad på 166 timmar.
Löneskillnader mellan könen
En intressant aspekt av lönestatistiken är att det saknas specifik information om männens och kvinnornas löner inom yrket. Däremot finns det en uppgift som anger att kvinnor tjänar 24 758% av vad män gör, vilket troligen är en felaktig siffra eller ett skrivfel, eftersom det inte är möjligt för kvinnor att tjäna flera tusen procent mer än män i samma yrke.
Utbildning och kvalifikationer
För att bli blockgjutare krävs det vanligtvis en praktisk utbildning inom hantverk eller konsthantverk. Många utbildningar erbjuder specialiseringar inom musikinstrumenttillverkning eller andra konsthantverk, där blockgjutning kan ingå som en del av kursplanen. Det är också vanligt att lära sig yrket genom lärlingsskap, där man får möjlighet att praktiskt arbeta och lära sig av erfarna hantverkare.
Framtidsutsikter och arbetsförhållanden
Blockgjutare arbetar ofta i små specialiserade verkstäder eller fabriker. Det kan också finnas möjligheter att arbeta på egen hand som egenföretagare, vilket ger större frihet men även kräver mer ansvar. Framtidsutsikterna inom detta yrke kan variera beroende på efterfrågan på specialiserade hantverk och musikinstrument, men det finns alltid ett behov av skickliga hantverkare inom konsthantverk. Arbetsförhållandena kan innebära fysisk påfrestning och kräver ofta att man arbetar i en stående position under långa perioder.
Vad tjänar en blockgjutare?
Som blockgjutare kan man förvänta sig en genomsnittlig månadslön på 34 662 kronor. Denna lön kan variera beroende på erfarenhet, specialisering och arbetsplats. För den som överväger detta yrke är det viktigt att tänka på att även om lönen kan vara stabil, så är passion och intresse för hantverk en stor del av yrkeslivet som blockgjutare.
Att tänka på vid val av yrke
Om du funderar på att bli blockgjutare, är det viktigt att du har en passion för hantverk och en önskan att skapa med händerna. Yrket kräver tålamod och en vilja att lära sig nya tekniker. Det kan också vara fördelaktigt att ha kunskaper inom musik eller konst, beroende på vilken typ av block man gjuter. Jobbet kan ibland innebära monotona arbetsuppgifter, men för den som uppskattar hantverkets konst och precision finns det stor tillfredsställelse i att se ett färdigt resultat.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Blockgjutare har SSYK-koden 7319, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Vi söker en erfaren bilfolierare!
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Två slöjdpedagoger till Ånges nya Kulturskola, deltid 60%
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Formbyggare / Fordonsdekoratör till Busspart
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Skräddare och ateljésömmerskor m.fl.
-
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
Tis, 17 dec 2024 - 08:56 -
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26