Yrkesfiskare lön

Fiskare

Vad blir lönen efter skatt?

Naturbruk

Vad gör en Yrkesfiskare?

Som yrkesfiskare, eller fiskare, arbetar man främst med att fånga fisk och skaldjur från hav, sjöar och floder. Arbetet kan variera från kustnära fiske till djuphavsfiske. Yrkesfiskare använder olika typer av utrustning som nät, fiskespön och trålar för att fånga sin fångst. Det är ett fysiskt krävande yrke som ofta innebär långa och oregelbundna arbetstider. Förutom själva fisket kan arbetsuppgifterna innefatta att rensa, packa och förvara fisken på rätt sätt för att säkerställa att den håller hög kvalitet.

Lön för Yrkesfiskare

Enligt de senaste uppgifterna är snittlönen för yrkesfiskare 0 kronor. Detta kan bero på att det saknas tillräcklig data för att göra en korrekt bedömning av lönenivåerna inom yrket. Det finns inga specifika löneuppgifter för män eller kvinnor i detta yrke. Det är också viktigt att notera att lönen kan variera kraftigt beroende på faktorer som arbetsgivare, arbetsplatsens geografiska läge och fiskarens erfarenhet.

Utbildning och Förutsättningar

För att bli yrkesfiskare finns det inga formella utbildningskrav, men det kan vara en fördel att ha gått en utbildning inom fiske och sjöfart. Många yrkesfiskare lär sig genom praktisk erfarenhet, ofta genom att börja som lärlingar på en fiskebåt. Det är också viktigt att ha god fysisk kondition och att vara beredd på att arbeta under tuffa väderförhållanden.

Förmåner och Arbetsvillkor

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare. Vissa arbetsgivare kan erbjuda betald utbildning, medan andra kanske erbjuder förmåner som betalda mobiltelefoner eller andra typer av utrustning. Det är dock inte vanligt att yrkesfiskare har många förmåner utöver sin lön, vilket gör att den ekonomiska kompensationen spelar en viktig roll för många i yrket.

Arbetsmarknad och Utsikter

Prognoserna från Arbetsförmedlingen visar att det inte finns tillräckligt med underlag för att göra en bedömning av jobbutsikterna för yrkesfiskare. Detta innebär att det kan vara osäkert hur lätt eller svårt det är att få jobb inom yrket i framtiden. Det är alltid en god idé att hålla sig uppdaterad med de senaste rapporterna och att vara flexibel när det gäller arbetsmöjligheter.

Sammanfattningsvis är yrkesfiskare ett yrke som kräver fysisk styrka, uthållighet och en passion för havet och fiske. Även om lönenivåerna och arbetsmarknadsutsikterna är osäkra, kan det vara ett givande yrke för den som verkligen brinner för fiske.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Yrkesfiskare har SSYK-koden 6222, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter