Bild som illustrerar Skoreparatör

Skoreparatör lön

29 300 kr

Läderhantverkare och skomakare

Vad blir lönen efter skatt?

29 200 - 29 300 kr / månaden

Hantverksyrken

Löneutveckling Skoreparatör

Yrket Skoreparatör och dess lön

Arbeta som Skoreparatör: Lön och Arbetsförutsättningar

Att arbeta som skoreparatör innebär att man arbetar med att reparera och underhålla skor och andra lädervaror. Detta yrke kräver en kombination av teknisk skicklighet och ett öga för detaljer, då man ofta arbetar med att sy, limma och färga om skadade eller slitna skor. Arbetet kan även inkludera att anpassa skor för att förbättra passformen eller komforten för kunderna.

Lön för Skoreparatörer

Snittlönen för skoreparatörer ligger på cirka 29 300 kronor per månad. Detta är en minskning från tidigare mätning då snittlönen var 28 600 kronor. Tyvärr saknar vi specifika uppgifter om löneskillnader mellan män och kvinnor inom detta yrke.

Utbildning och Kompetenskrav

För att bli skoreparatör krävs oftast en gymnasieutbildning inom hantverk eller läderhantverk, alternativt en lärlingsutbildning hos en etablerad skomakare. Det är också möjligt att gå kortare specialiserade kurser för att lära sig specifika tekniker. Erfarenhet inom yrket är mycket värdefull och kan ofta väga tyngre än formell utbildning.

Viktiga Kompetenser

För att lyckas som skoreparatör är det viktigt att ha ett noggrant öga för detaljer, god hand-öga-koordination och ett intresse för hantverk. Kreativitet och problemlösningsförmåga är också viktiga egenskaper, eftersom varje skoreparation kan innebära unika utmaningar.

Arbetsmöjligheter och Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen kan ingen exakt bedömning göras för skoreparatörers arbetsmöjligheter på grund av begränsat underlag. Det kan dock nämnas att yrket ingår i yrkesgruppen "läderhantverkare och skomakare", som traditionellt sett har en stabil men begränsad arbetsmarknad. Många skoreparatörer arbetar i små, egenföretagande verkstäder, vilket kan innebära en viss osäkerhet men också stor frihet och flexibilitet.

Vad du ska tänka på

Om du är intresserad av att arbeta som skoreparatör, bör du vara beredd på att det kan ta tid att bygga upp en kundbas och ett gott rykte. Att erbjuda högkvalitativ service och skapa goda kundrelationer är avgörande för att lyckas. Det kan också vara en fördel att ha viss kunskap om företagande och marknadsföring om du planerar att starta en egen verkstad.

Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
Snitt 29200 kr 29300 kr
Lön per sektor
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Skoreparatör har SSYK-koden 7534, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Lediga jobb
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter