Bild som illustrerar Sjökapten

Sjökapten lön

48 600 kr

Fartygsbefäl m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

43 200 - 52 600 kr / månaden

Transport

Löneutveckling Sjökapten

Snittlön 48 600 kr
Män 48 700 kr
Kvinnor 0 kr
Yrket Sjökapten och dess lön

Lön och Arbete för Sjökapten

Att arbeta som sjökapten är ett yrke som kombinerar teknisk expertis, ledarskap och en känsla av äventyr. Som sjökapten har du övergripande ansvar för fartygets säkerhet, besättningens välbefinnande och att lasten transporteras på ett säkert och effektivt sätt. Här går vi igenom lön, utbildning och arbetsförutsättningar för detta spännande yrke.

Lön för Sjökapten

Snittlönen för en sjökapten ligger på 48 600 kr per månad. Det är en ökning från föregående mätning då snittlönen var 47 600 kr. För män är snittlönen något högre, 48 700 kr per månad. Tyvärr saknar vi specifika uppgifter om löner för kvinnor inom yrket.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli sjökapten krävs en gedigen utbildning. De flesta börjar med att studera på Sjöfartshögskolan, där man kan ta en sjökaptensutbildning. Utbildningen är omfattande och inkluderar både teoretiska och praktiska moment. Efter avslutad utbildning krävs sjötid som styrman för att kunna uppnå den erfarenhet som krävs för att bli sjökapten.

Certifikat och Licenser

Utöver utbildning krävs det att man har vissa certifikat och licenser, som exempelvis behörighetsbevis för fartygsbefäl klass VIII (Fartygsbefälsexamen klass VIII) och STCW-certifikat (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping for Seafarers). Dessa certifikat säkerställer att man har den kompetens och de färdigheter som krävs för att navigera och hantera ett fartyg.

Arbetsuppgifter och Ansvar

Som sjökapten har du en mängd olika arbetsuppgifter och ansvar. Du är ytterst ansvarig för fartygets navigering, säkerhet, lastning och lossning samt besättningens arbetsförhållanden och trivsel. Du måste också vara beredd på att hantera nödsituationer och fatta snabba beslut under press.

Ledarskap och Kommunikation

En viktig del av sjökaptensrollen är att vara en god ledare och kommunikatör. Du måste kunna leda och motivera besättningen, lösa konflikter och säkerställa att alla ombord är väl informerade om sina uppgifter och säkerhetsrutiner.

Teknisk Kompetens

Sjökaptenen behöver även ha en hög teknisk kompetens för att kunna hantera fartygets navigationssystem, maskineri och annan utrustning. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste reglerna och teknologierna inom sjöfarten.

Förmåner och Arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för sjökapten kan variera beroende på vilket rederi man arbetar för och vilken typ av fartyg man är anställd på. Många rederier erbjuder förmåner som betalda utbildningar, vilket kan hjälpa till att täcka kostnaderna för nödvändiga certifikat och licenser. Andra vanliga förmåner kan inkludera betald mobiltelefon och hälsoförsäkring.

Arbetstid och Semester

Att arbeta som sjökapten innebär ofta långa perioder till sjöss, följt av längre perioder av ledighet. Det är viktigt att vara beredd på denna typ av arbetsschema och att kunna hantera att vara borta från hemmet under längre tider.

Internationella Möjligheter

Yrket som sjökapten kan också erbjuda internationella möjligheter, då många rederier opererar globalt. Det innebär att du kan få chansen att besöka och arbeta i olika delar av världen, vilket kan vara mycket berikande och spännande.

Sammanfattningsvis är yrket som sjökapten både utmanande och belönande. Med rätt utbildning och erfarenhet kan det erbjuda en stabil inkomst, intressanta arbetsuppgifter och möjligheten att se världen.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Sjökapten är 52600 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 49700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Sjökapten är 43200 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 47200 kr.
Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
35-44 43400 kr 47500 kr
45-54 46400 kr 51100 kr
55-64 46000 kr 49100 kr
Snitt 44600 kr 48600 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Sjökapten har SSYK-koden 3152, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser i Sverige: Dagens och morgondagens variationer
    Elpriset Sön, 15 sep 2024 - 13:01
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna ökar, Vänsterpartiet tappar
    Opinionen Tors, 12 sep 2024 - 19:35
  • Inflationen - Inflationen i Augusti 2024: KPIF sjönk till 1,2%
    Inflationen Tors, 12 sep 2024 - 08:36
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld minskar till 16,83% av BNP
    Statsskulden Mån, 9 sep 2024 - 10:07
  • Yrken - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Yrken Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Styrräntan - Riksbanken sänker styrräntan till 3,5%: Vad betyder det för hushållen?
    Styrräntan Tis, 20 aug 2024 - 16:00
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter