Serviceelektriker, installation lön

34 700 kr

Installations- och serviceelektriker

Vad blir lönen Efter skatt?

28 100 - 38 700 kr / månaden

Kvinnor tjänar 83% av vad män gör.

Installation & drift/underhåll

Löneutveckling Serviceelektriker, installation

Snittlön 34 700 kr
Män 34 800 kr
Kvinnor 28 800 kr

Yrkesprofil: Serviceelektriker inom installation

Serviceelektriker inom installation är ett yrke som kräver noggrannhet och teknisk kompetens. Arbetsuppgifterna för en installations- och serviceelektriker inkluderar installation, underhåll och reparation av elektriska system och utrustningar i byggnader och andra anläggningar. Det är ett yrke som ständigt utvecklas med ny teknik och därmed kräver kontinuerlig lärande och anpassning.

Lönestatistik och inkomstskillnader

Snittlönen för en serviceelektriker inom installation ligger på 34 700 kr per månad. Dock finns det en märkbar skillnad i löner mellan könen; män i yrket tjänar i genomsnitt 34 800 kr medan kvinnor tjänar 28 800 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 83% av vad män gör. Denna löneskillnad belyser behovet av fortsatt diskussion och åtgärder för löneutjämning inom yrket.

Utbildning och kvalifikationer

För att arbeta som serviceelektriker inom installation krävs relevant utbildning. Denna kan inkludera yrkesprogram på gymnasiet, såsom el- och energiprogrammet, följt av lärlingsperiod och slutligen yrkesexamen. Många arbetsgivare värderar också certifikat och fortbildning högt, vilket kan innefatta allt från säkerhetskurs till tekniska specialkurser. Kontinuerlig yrkesutbildning är avgörande för att hålla sig uppdaterad med branschens standarder och teknologiska framsteg.

Förutsättningar för anställning

Förutom formell utbildning och certifieringar, värderas praktisk erfarenhet högt inom yrket. Arbetsgivare söker ofta personer som inte bara har teknisk kunskap utan också kan hantera stressiga situationer och har god kommunikationsförmåga, då arbetet ofta innebär direktkontakt med kunder. En serviceelektriker måste även vara beredd på oregelbundna arbetstider och ibland jourtjänstgöring.

Arbetsmiljö och förmåner

Arbetsmiljön för en serviceelektriker kan vara både inomhus och utomhus och innebär ofta arbete på höga höjder eller i trånga utrymmen. Vanliga förmåner inom yrket inkluderar betalda utbildningar, vilket inte bara är en förmån utan också en nödvändighet för yrkesutveckling. Andra förmåner kan inkludera verktyg och utrustning från arbetsgivaren, samt tjänstebil för arbetsrelaterade resor.

Vad man bör tänka på

För de som överväger en karriär som serviceelektriker är det viktigt att vara medveten om yrkets fysiska krav samt behovet av kontinuerlig utbildning. Att ha en god problemlösningsförmåga och vara uppdaterad med de senaste säkerhetsföreskrifterna är också kritiskt. Slutligen är kundservice en stor del av jobbet, så goda sociala färdigheter är en fördel.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Serviceelektriker, installation är 38700 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 32700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Serviceelektriker, installation är 28100 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 32300 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Serviceelektriker, installation har SSYK-koden 7411, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige - 14 juni 2024
  Elpriset Fre, 14 jun 2024 - 13:01
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter