Säkerhetskontrollant, flygplats lön

31 900 kr

Väktare och ordningsvakter

Vad blir lönen efter skatt?

29 400 - 35 100 kr / månaden

Kvinnor tjänar 94% av vad män gör.

Säkerhetsarbete

Löneutveckling Säkerhetskontrollant, flygplats

Snittlön 31 900 kr
Män 32 300 kr
Kvinnor 30 500 kr

Lön och Arbetsvillkor för Säkerhetskontrollant på Flygplats

Att arbeta som säkerhetskontrollant på en flygplats är ett viktigt yrke som innebär att upprätthålla säkerheten för passagerare och personal. Yrket tillhör kategorin väktare och ordningsvakter och säkerhetskontrollanter har en avgörande roll i att förebygga säkerhetshot.

Vad gör en Säkerhetskontrollant på Flygplats?

Säkerhetskontrollanter på flygplatser arbetar med att säkerställa att inga förbjudna föremål tas med ombord på flygplan. Detta inkluderar att genomföra säkerhetskontroller av passagerare, bagage och fraktgods. De använder röntgenmaskiner, metalldetektorer och andra säkerhetsanordningar för att identifiera och hantera potentiella hot. Arbetsuppgifterna kan även innefatta att kontrollera passagerarnas identitet och biljetter, samt att upprätthålla ordningen vid säkerhetskontrollerna.

Lön för Säkerhetskontrollanter

Den genomsnittliga månadslönen för säkerhetskontrollanter på flygplatser är 31 900 kronor. Det finns dock en viss löneskillnad mellan könen. Män tjänar i genomsnitt 32 300 kronor medan kvinnor tjänar 30 500 kronor, vilket innebär att kvinnor tjänar cirka 94% av vad män gör. Denna lön har ökat från 31 200 kronor sedan förra mätningen.

Lönestatistik

 • Snittlön: 31 900 kronor
 • Män: 32 300 kronor
 • Kvinnor: 30 500 kronor

Utbildning och Förutsättningar

För att arbeta som säkerhetskontrollant krävs oftast en gymnasieutbildning. Specifika utbildningar inom säkerhet och bevakning kan vara meriterande. De flesta arbetsgivare erbjuder intern utbildning och certifiering för att säkerställa att alla anställda uppfyller de krav som ställs av myndigheterna.

En viktig del av arbetet som säkerhetskontrollant är att ha goda kommunikationsförmågor och kunna hantera stressiga situationer. Man måste också vara noggrann och ha en hög grad av integritet.

Fördelar och Förmåner

Arbetsgivare inom flygplatsbevakning erbjuder ofta betalda utbildningar och certifieringar för sina anställda. Det finns även möjligheter till skiftarbete, vilket kan vara en fördel för dem som vill ha flexibla arbetstider. Andra förmåner kan inkludera tjänstepension, friskvårdsbidrag och personalrabatter på flygplatsens butiker och restauranger.

Arbetsmarknad och Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen bedöms möjligheterna till arbete som väktare och ordningsvakt, inklusive säkerhetskontrollanter på flygplatser, vara stora. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad. Rekryteringssituationen präglas dock av vissa svårigheter, vilket innebär att det kan vara utmanande att hitta kvalificerad personal trots hög efterfrågan.

Prognos: Efterfrågan förväntas vara oförändrad på fem års sikt.
Jobbmöjligheter: Stora, men rekryteringssituationen kan vara svår.
Arbetslöshet och deltidsarbete: Arbetslösheten och andelen deltidsarbetande kan vara hög.

Att arbeta som säkerhetskontrollant på en flygplats är både utmanande och viktigt. Det kräver noggrannhet, god kommunikationsförmåga och förmågan att hantera stressiga situationer. Med rätt utbildning och en vilja att göra ett bra jobb kan detta vara en mycket givande karriär.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Säkerhetskontrollant, flygplats är 35100 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en förgymnasial utbildning. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 35000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Säkerhetskontrollant, flygplats är 29400 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 29500 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Säkerhetskontrollant, flygplats har SSYK-koden 5413, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter