Sadelmakare lön

28 600 kr

Läderhantverkare och skomakare

Vad blir lönen efter skatt?

28 500 - 28 600 kr / månaden

Hantverksyrken

Löneutveckling Sadelmakare

En inblick i yrket som Sadelmakare

Att arbeta som Sadelmakare är att dyka djupt in i ett traditionellt hantverk som kombinerar konstnärlighet och funktionalitet. Yrket innebär att tillverka, reparera och underhålla sadlar samt andra läderprodukter som används inom hästsporten. Det är ett yrke som kräver en god känsla för detaljer, materialkunskap och teknisk skicklighet.

Arbetsuppgifter som Sadelmakare

Som Sadelmakare arbetar du främst med läder, men även andra material kan förekomma beroende på produktens krav. Arbetet innebär att mäta, skära, sy och montera olika delar för att skapa en hållbar och bekväm slutprodukt. Du kan också anpassa sadlar efter specifika kundönskemål och utföra reparationer på befintliga produkter.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli Sadelmakare krävs oftast en gymnasieutbildning med inriktning på hantverk eller motsvarande. Det finns även specifika utbildningar inom läderhantverk och sadelmakeri på yrkeshögskolor och folkhögskolor. Praktisk erfarenhet är mycket värdefull i detta yrke, och lärlingsplatser eller praktikperioder kan vara en god väg in i yrket.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen görs ingen specifik bedömning för jobbmöjligheterna inom yrket Sadelmakare på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i en bredare yrkesgrupp för läderhantverkare och skomakare, där prognoser och rekryteringssituationer inte är klart definierade för just sadelmakare. Det är dock ett specialiserat yrke med en nischad marknad, vilket kan innebära både möjligheter och utmaningar beroende på efterfrågan.

Lön för Sadelmakare

Snittlönen för en Sadelmakare ligger på cirka 28 600 kronor per månad. Det är en nedgång från tidigare mätningar där snittlönen låg på 29 400 kronor. Vi saknar specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom yrket, vilket gör det svårt att göra en könsbaserad lönesammanställning.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare och anställningsform. I vissa fall kan arbetsgivare erbjuda betalda utbildningar för att vidareutveckla dina färdigheter inom hantverket. Andra förmåner som betald mobiltelefon eller liknande är inte vanligt förekommande inom detta yrkesområde.

Att tänka på om du vill bli Sadelmakare

Om du funderar på en karriär som Sadelmakare är det viktigt att du har ett genuint intresse för hantverk och material som läder. Yrket kräver tålamod, noggrannhet och en stark känsla för detaljer. Praktisk erfarenhet och en vilja att ständigt utveckla dina färdigheter är också avgörande för att lyckas inom detta yrke.

Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Sadelmakare har SSYK-koden 7534, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter