Röntgentekniker lön

35 500 kr

Tekniker, bilddiagnostik o medicintekn. utrustn.

Vad blir lönen efter skatt?

29 000 - 53 300 kr / månaden

Tekniskt arbete

Löneutveckling Röntgentekniker

Snittlön 35 500 kr
Män 0 kr
Kvinnor 31 300 kr

Arbeta som Röntgentekniker

Röntgentekniker är ett viktigt yrke inom hälso- och sjukvårdssektorn där man arbetar med bilddiagnostik och medicinteknisk utrustning. Yrket innebär att man använder avancerad teknik för att ta bilder av insidan av kroppen, vilket hjälper läkare att diagnostisera och behandla olika sjukdomar och skador.

Lön för Röntgentekniker

Snittlönen för en röntgentekniker är 35500 kr per månad. Det är dock en skillnad mellan könen där kvinnor i genomsnitt tjänar 31300 kr. Löneförändringen har varit markant, från 0 till 35500 kr sedan den senaste mätningen. Den högsta lönen för en röntgentekniker är 53300 kr och tillhör en man som arbetar privat och har en forskarutbildning. För kvinnor är den högsta lönen 41600 kr. Den lägsta lönen för en röntgentekniker är 29000 kr och tillhör en kvinna som också arbetar privat. För män är den lägsta lönen 29500 kr.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli röntgentekniker krävs det vanligtvis en högskoleutbildning inom medicinsk teknik eller bilddiagnostik. Utbildningen omfattar både teoretiska delar och praktiska moment där man lär sig att hantera den avancerade utrustningen. I vissa fall kan arbetsgivare erbjuda betalda utbildningar och vidareutbildningar för att säkerställa att personalen håller sig uppdaterad med den senaste tekniken och metoderna.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser finns det begränsat underlag för att göra en bedömning av jobbutsikterna för röntgentekniker. Yrket ingår i en bredare yrkesgrupp som tekniker inom bilddiagnostik och medicinteknisk utrustning. På grund av den teknologiska utvecklingen och den ökande användningen av bilddiagnostik förväntas dock behovet av röntgentekniker att öka.

Arbetsuppgifter

Röntgentekniker arbetar främst med att ta röntgenbilder, men kan även arbeta med andra bilddiagnostiska metoder såsom datortomografi (CT), magnetresonanstomografi (MRI) och ultraljud. Arbetsuppgifterna inkluderar att förbereda patienter, operera utrustningen och analysera de bilder som tas. Röntgentekniker samarbetar också ofta med läkare och annan sjukvårdspersonal för att säkerställa att bilderna är av hög kvalitet och att diagnostiken är korrekt.

Förmåner och arbetsvillkor

Många arbetsgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn erbjuder förmåner såsom betalda utbildningar och vidareutbildningar, vilket kan vara värdefullt för den som vill utvecklas inom yrket. Vissa arbetsgivare erbjuder även andra förmåner såsom betald mobiltelefon eller dator, beroende på arbetsplatsens behov och resurser.

Förutsättningar för att få ett jobb som Röntgentekniker

För att bli framgångsrik som röntgentekniker bör man ha goda tekniska färdigheter och ett intresse för medicinsk teknik. Noggrannhet och uppmärksamhet på detaljer är avgörande för att säkerställa att bilderna håller hög kvalitet. Det är också viktigt att ha goda kommunikationsfärdigheter, eftersom man ofta arbetar nära patienter och annan sjukvårdspersonal.

Att arbeta som röntgentekniker kan vara både utmanande och givande. Med rätt utbildning och ett starkt intresse för medicinsk teknik finns det goda möjligheter att göra en meningsfull karriär inom detta viktiga yrke.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Röntgentekniker är 53300 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd arbetare och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 41600 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Röntgentekniker är 29000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en förgymnasial utbildning. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 29500 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Röntgentekniker har SSYK-koden 3211, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter