Ritsare lön

33 500 kr

Verktygsmakare

Vad blir lönen efter skatt?

32 900 - 33 500 kr / månaden

Industriell tillverkning

Löneutveckling Ritsare

Snittlön 33 500 kr
Män 33 600 kr
Kvinnor 0 kr

Introduktion till yrket Ritsare

Att arbeta som Ritsare, även känt som Verktygsmakare, innebär att du spelar en central roll i tillverkningsprocessen. Yrket innebär att du skapar och underhåller verktyg som används i produktionen av olika produkter. Det är ett yrke som kräver noggrannhet och teknisk skicklighet, och det finns ständigt behov av kompetenta yrkespersoner inom detta område.

Lön för Ritsare

Genomsnittslönen för en Ritsare ligger på 33 500 kronor i månaden. Män inom yrket tjänar något mer, med en snittlön på 33 600 kronor. Det är värt att notera att vi för närvarande saknar specifika löneuppgifter för kvinnor inom yrket. Lönen har ökat från 32 700 kronor till 33 500 kronor sedan den senaste mätningen, vilket indikerar en positiv löneutveckling för yrket.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli Ritsare krävs vanligtvis en gymnasieutbildning med inriktning på teknik eller industri. Många arbetsgivare ser också positivt på om du har genomgått en yrkesutbildning inom verktygsmakeri eller liknande områden. Erfarenhet inom tillverkningsindustrin är ofta en fördel. Det finns även möjlighet till betald utbildning och certifiering hos vissa företag, vilket kan vara en viktig förmån att överväga.

Vad gör en Ritsare?

En Ritsare arbetar med att skapa och underhålla verktyg som används i olika tillverkningsprocesser. Arbetet kan inkludera att rita och designa verktyg, använda datorstödda designprogram (CAD), samt att arbeta med maskiner för att skapa exakta verktygskomponenter. Noggrannhet och en god förståelse för tekniska ritningar är avgörande för att lyckas i denna roll.

Förutsättningar för att få jobb som Ritsare

Arbetsförmedlingens prognoser för yrket Ritsare är begränsade, och det görs ingen specifik bedömning av jobbutsikterna på grund av begränsat underlag. Generellt sett finns det dock en stabil efterfrågan på verktygsmakare inom industriell tillverkning. För att öka dina chanser att få jobb kan det vara klokt att specialisera dig ytterligare och hålla dig uppdaterad med de senaste teknikerna och verktygen inom området.

Vad du bör tänka på om du vill bli Ritsare

Om du är intresserad av att bli Ritsare bör du vara tekniskt intresserad och ha en god förståelse för detaljer. Arbetet kan vara både fysiskt och mentalt krävande, och det är viktigt att du är noggrann och kan arbeta självständigt. Att ha en bakgrund inom teknik eller industri är en fördel, och det kan vara värt att överväga ytterligare certifieringar eller utbildningar för att förbättra dina arbetsmöjligheter.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Ritsare har SSYK-koden 7222, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter